Miljoner till kommuner

kvinna står bredvid äldre dam i rullstol utomhus i körsbärsträdallé med ryggarna mot kameran.jpg

För att stärka användningen av tekniska hjälpmedel inom äldreomsorgen ska tio modellkommuner under tre år fokusera på lösningar som kan spridas vidare. Under våren kommer de tio kommunerna att utses.

Mellan 2020 och 2022 ska SKR tillsammans med Sveriges kommuner få ekonomiskt stöd från regeringen som enligt överenskommelsen ska ge dem bättre förutsättningar att utveckla och implementera nya arbetssätt med lämpliga digitala verktyg.

Totalt handlar det om 200 miljoner och SKR erhåller 16,3 miljoner bland annat för att inrätta en stödfunktion för projektet. Sveriges kommuner får dela på 183,7 miljoner kronor. 15 av de miljonerna går till tio modellkommuner, som bland annat får i uppdrag att inhämta kunskap och erfarenheter om digitalisering inom den egna kommunen, som ska användas för att ge stöd till andra kommuner.

En åldrande befolkning

Under februari kommer en intresseanmälan att skickas till samtliga kommuner. SKR räknar med att de tio modellkommunerna kommer att utses under våren.

Bakgrunden till satsningen är ökningen av äldre i Sverige. Med bättre tekniska förutsättningar är förhoppningen att de personer som arbetar inom äldreomsorgen ska kunna ägna sig mer åt vårdtagarna och mindre tid till administration.

Källa: SKR

24 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng