Klimatsmarta Umeå

trad-umea.jpg

Nu kan Umeå Energis kunder styra värmen i sina hem via en app och därmed minska sin förbrukning. Koncernen har även ett testhus som välkomnar företag att koppla upp sina IoT-satelliter för att tillsammans utveckla kommunen.

– Testhuset är en mötesplats för leverantörer att tillsammans utveckla digitala tjänster. Minst tre företag ska vara involverade i varje projekt eftersom fokus inte ska ligga på Umeå energi, utan istället alltid handla om affärsutveckling, säger David Lindström, affärschef Bredband på Umeå Energi.

– Vi ser gärna att flera IoT-satelliter, eller testsajter som vi kallar dem, kopplar upp sig mot testhuset så att vi tillsammans kan skapa och utveckla tjänster. Vi har inte varit igång så länge, men redan har vi haft ett antal utvecklingsprojekt rörande smarta städer här. 

Den kommunägda energikoncernen Umeå Energi försöker på olika sätt göra bolaget och kommunen smartare, där den gemensamma nämnaren för arbetet är samarbeten och IoT. Ett annat projekt, som lanserades under hösten, är Värmestyrning. 

Det är en tjänst som gör fjärrvärmecentralen digital så att kunder kan ställa in önskad temperatur i hemmet direkt i telefonen via appen UE Hemma. Systemet i sig optimerar värmen i huset, vilket gör att energin kan nyttjas på ett smartare sätt och därmed går energiförbrukningen ned.

– Sedan tidigare kan man i UE Hemma tända och släcka hemmet via appen Energikollen. Det är en relativt enkel funktion och vi har inte gjort så mycket reklam för den, men med Värmestyrning ser vi en större nytta för kunder. Det ska bli spännande att se hur den mottas.

Lora-nätverk

ume en bild.jpg

David Lindström, affärschef Bredband på Umeå Energi.

Kopplat till en smartare stad så håller Umeå Energi också på att sätta upp ett Lora-nätverk, lämpat för IoT-sensorer. Det ska man drifta, underhålla och ta betalt per uppkopplad sensor.

I början tror Umeå Energi att de främsta intressenterna kommer vara samhällsaktörer som kommunen, regionen och infrastrukturbolagen, därefter fastighetsbolagen och först i den tredje vågen lär privatkunder bli aktuella.

– Det finns en bra företagskultur i Umeå med många startups och vi vill gärna vara framåtlutade och så funkar Umeå Energi också. Vi vill få till ett smartare Umeå och göra livet enklare för våra medborgare.  

Vad är nästa steg?

– Vi hoppas såklart att aktörer börjar använda Lora-nätet och Värmestyrning. I det senare fallet är det också så att ju fler kunder, desto bättre tjänst.

– Får vi tillräckligt många användare kan vi effektivisera laststyrningen i fjärrvärmenätet på lång sikt och på så sätt förvärma husen innan det blir kallt och då går det inte åt lika mycket effekt när det väl blir kyligt. Men nu gäller det bara att se hur allting landar och se lösningarna gro och få fäste. 

24 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng