Ditt digitala arv

vita liljor mot blå bakrgund.jpg

När någon dör delar nära och kära upp de materiella tillgångarna, ofta med hjälp av ett testamente. Men hur de digitala tillgångarna bör och kan hanteras är inte lika självklart.

– I mitt arbete som jurist frågar efterlevande ofta vad som händer med den avlidnes digitala tillgångar, exempelvis ett Facebook-konto. För många är det väldigt jobbigt när utomstående skriver hälsningar på den avlidnes profil. De föredrar därför att kontot tas bort men vet inte hur de ska gå tillväga, säger Timothy Prellwitz, chefsjurist på Lavendla.

Tydlighet saknas

De lagar som finns i Sverige gör inte skillnad på materiell eller immateriell egendom. Däremot saknas en tydlig svensk lagreglering om hur exempelvis sociala medier ska hanteras när en person går bort, och ännu har inget fall prövats om vem som äger rätten till tillgångarna från exempelvis en persons Facebook-konto.

– Vi tycker att frågan är högst relevant och viktig att lyfta eftersom sociala medier är en stor del av våra liv och de upphör inte automatiskt att existera efter ett dödsfall. Att exempelvis avsluta ett konto är något man måste göra aktivt, säger Timothy Prellwitz.

Tre tips som kan underlätta

1. Använd de funktioner som redan finns.
På Facebook finns exempelvis ett alternativ där du kan fylla i efterlevande kontaktpersoner. Dessa kan sedan välja hur sidan ska hanteras efter bortgång. Google-konton ger dig möjligheten att fylla i vad som ska hända med ditt konto den dagen du går bort.

2. Skriv ett digitalt testamente.
Kort och gott en lista med dina konton och inloggningsuppgifter och instruktioner om vad som ska göras med ditt konto när du inte längre finns.

3. Hantera din digitala närvaro som dina andra egendomar.
Om dina digitala tillgångar eller kanaler är inkomstbringande är det än viktigare att göra klart för dina nära och kära vad som ska hända med dessa.

Källa: Lavendla

12 februari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng