Toyota bygger stad

japan-960640.jpg

Toyota planerar att bygga en hållbar stad, Woven City, på Fuji-berget i Japan. I den nya staden ska invånare och forskare kunna testa och använda ny teknik som autonoma fordon, hemrobotar och AI.

– Att bygga en komplett stad från grunden, även i en liten skala som denna, är en unik möjlighet att utveckla framtida tekniker, inklusive ett digitalt operativsystem för stadens infrastruktur. Med människor, byggnader och fordon som alla är anslutna och kommunicerar med varandra genom data och sensorer, kommer vi att kunna testa ansluten AI-teknik, både i den virtuella och den fysiska världen, och därigenom maximera dess potential, säger Akio Toyoda, koncernchef för Toyota Motor Corporation.

Woven City beskrivs som ett levande laboratorium och är ett fullt uppkopplat samhälle där energilösningar med vätgas och bränsleceller blir viktiga inslag. invånare och forskare ska kunna testa och utveckla tekniker inom automation, robotik, mobilitet, smarta hem och AI. Och allt i en verklig miljö.

Genom hela staden ligger hållbarhet i fokus och för att minimera dess koldioxidavtryck ska byggnaderna främst vara i trä. Traditionell japansk träskörd i kombination med robotproduktion är det man ska använda sig av. Taken kommer täckas av paneler i fotovoltaik för att generera solenergi.

Smarta hem och självkörande bilar

Hemmen ska vara utrustade med smart teknik, exempelvis robotar som hjälper till med det vardagliga livet. Sensorbaserad AI kommer att kontrollera de boendes hälsa och ta hand om grundläggande behov, vilket man ser som en möjlighet att utveckla teknik med integritet och förtroende, på ett säkert och positivt sätt.

japan-wovencity.jpg

Översikt över Woven City.

Ska de boende förflytta sig genom staden så är det bara helt autonoma fordon med nollutsläpp som tillåts. I Woven city ska det även finnas små parker i grannskapen, en stor central park, och ett stort torg i centrum för sociala sammankomster.

Toyota planerar att fylla staden med anställda på företaget och deras familjer. Företaget bjuder också in bland annat pensionerade par, industripartners samt forskare som kan arbeta på sina projekt i inkubatorn. Initialt ska 2 000 personer bo i Woven City. 

Byggnationen beräknas börja 2021.

Källa: Toyota

9 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock / Toyota

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng