SKR kräver ersättning

benen syns på tre barn som sitter på mur med dator.jpg

Staten bör ersätta kommuner och privata aktörer för deras kostnader i samband med införandet av digitala nationella prov. Enligt SKR kommer annars investeringarna äta upp andra viktiga satsningar i skolan.

– Det finns stora vinster med digitala nationella prov, både vad gäller rättvisare bedömning för eleverna och minskad arbetsbörda för lärarna. Många elever arbetar dessutom digitalt redan idag, säger Per-Arne Andersson, chef för avdelningen utbildning och arbetsmarknad på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Äter upp satsningar

Både SKR och Skolverket har påtalat att staten bör ersätta huvudmän för alla de kostnader som en omställning till digitala nationella prov innebär och Skolverket menar också att dessa utvecklingsbehov ger tillräckliga skäl att skjuta på proven.

Per-Arne Andersson menar att såväl skolledning som lärare och elever vill ha digitala prov och att det är ett av flera mål inom skolans nationella digitaliseringsstrategi som landets huvudmän jobbar med. Men det kostar pengar att investera i programvaror och datorer, skriver SKR i sin handlingsplan för skolans digitalisering.

– Utan statlig ersättning riskerar digitaliseringen av nationella prov att äta upp andra viktiga satsningar i skolornas budgetar, säger Per-Arne Andersson.

Källa: SKR

31 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng