När internet stryps

bagan myanmar.jpg

18 000 timmar stängt internet under 2019 i länder som Myanmar, Irak och Indien kan ha kostat världen åtta miljarder dollar. Det visar en rapport från internetanalysbolaget Top10VPN.

– Rent ekonomiskt påverkar dessa nedstängningar både den formella och den informella ekonomin, speciellt i ekonomiskt svagare länder. Ekonomin kan också ta skada i form av förtroendet för investeringar, vilket vi inte har beräknat i våra uppskattningar, skriver Samuel Woodhams och Simon Migliano, två av personerna bakom rapporten på Top10VPN.

Exponentiell ökning

Förr om åren när internet gick ned handlade det oftare om att stora kablar förstörts än att en stat låg bakom. Men det senare sättet ökar exponentiellt. Det handlar om överlagt nedstängda nät för att hindra specifika personer eller personer i specifika områden att komma ut internet.

– Ur en mänskliga rättigheter-aspekt påverkar de här nedstängningarna uppenbart personers rätt att uttrycka sig fritt och rätten till information, och kan till och med leda till ökat våld, skriver man.

Indien sämsta demokrati

Enligt den Washingtonbaserade icke-statliga organisationen Freedom House bodde 2019 hälften av världens befolkning i länder där statliga aktörer på ett eller annat sätt stängt ned internet. I Indien stängdes exempelvis internet av över hundra gånger i specifika områden förra året. Och den över 150 dagar långa och fortfarande pågående nedstängningen av internet i indiska Kashmir är den längsta i någon demokrati.

Irak förlorar mest

Utöver Indien toppar Chad och Myanmar listan i antalet gånger som internet stängdes ned. Irak tros ha förlorat mest pengar i samband med 263 timmar blockering av internet och sociala medier och summan uppskattas till 2,3 miljarder dollar.

Källa: CNN Business, Top10VPN

13 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT