Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Mycket mer än RPA

halmsad central.jpg

Oavsett om det handlar om e-tjänster, digitala signaturer eller RPA kan Halmstads kommun nya enhet för digital utveckling lösa det. Målet är att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt.

– Det är inte meningen att alla förvaltningar ska sitta och fundera över hur de kan implementera en digital lösning, utan då vill vi istället ge dem möjligheten att kunna vända sig till oss. Vi ska skapa förutsättningar för att kommunens verksamheter ska kunna arbeta mer digitalt, säger Mia Lundholm, teamledare utveckling, it-service, Halmstads kommun.

Förhoppning om synergier

E-tjänster, automation, systemutveckling och business intelligence är några av områdena som Mia Lundholm och hennes medarbetare på den nya enheten för digital utveckling på kommunens it-service arbetar med. I teamet ingår bland annat kundansvariga för förvaltningar och kommunala bolag tillsammans med systemutvecklare.

På just Socialförvaltningen i Halmstad finns exempelvis en lösning med digitala signaturer på plats som gör att nämndens ordförande kan signera under kvällar och helger. Där är utmaningen att utveckla lösningen på bredare front inom Socialförvaltningen och också till andra verksamheter i kommunen på sikt. 

– Vi har också flera projekt igång som alla rör datahantering i någon form. Nu försöker vi samla dem under ett och samma paraply för att söka hitta synergier mellan de olika projekten. Det är mycket effektivare, säger hon.

Med all data på samma ställe kommer behovet av RPA att minska.

I full gång med RPA

Kommunens RPA-verktyg, som kallas Matilda eller Matilda Järndotter, har varit igång under ett år och arbetar bland annat på Halmstad Energi och Miljö, HEM, där den hjälper till att tvätta data och kontrollerar att rätt adresser ligger i rätt register. Några automatiserade processer är i drift och en handfull andra processer går snart i mål. 

Utöver det arbetar man för att automatisera fler processer dels genom RPA, dels med stöd av andra verktyg och integrationer, i flera olika verksamheter­.

– Vi har ju haft en del inkörningsproblem men vi tänker att på sikt är nyttan att kunna frigöra tid för personal och att vi kan förbättra kvaliteten i hanteringen av information. Vår RPA gör exakt som hon blir lärd, på gott och ont.

Post RPA

RPA kan med andra ord göra mycket för att effektivisera arbetet i kommunen och som skapar nytta för många verksamheter. Men enligt Mia Lundholm har den också sina begränsningar. 

mia lundholm.jpg

Mia Lundholm, teamledare utveckling, it-service, Halmstad kommun.

– Vi är alltid noga med att undersöka dels ifall effekterna är tillräckligt värdefulla för att vi ska utveckla RPA:n för ett visst ändamål, dels om de leverantörer som ligger bakom de system som vi vill sätta RPA:n på, själva arbetar med att ta fram mer internt automatiserade processer.

Hur ser era system ut om fem år?

– Då hoppas jag att RPA kan ha fått stöd av AI för att bli intelligentare, på de områden där RPA fortfarande är aktuell som den bästa lösningen. Men jag sätter ett ännu större hopp på att all data vi har som idag ligger på flera system istället ligger på ett och samma ställe och vi har mer av en plattformsbaserad lösning. Då minskar också behovet av RPA eftersom mycket av det den gör är att flytta information mellan system.

21 januari 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos, Voister

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

Tre Färgglada Kugghjul

2025 gör maskiner jobbet

23 okt 2020 digit

År 2025 kommer maskiner att utgöra mer än hälften av världens arbetskraft. Det spår World Economic Forum.

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Massa Piller Mot Ljusblå Bakgrund
video

Säker medicin i Helsingborg

2 okt 2020 digit

Hemvården i Helsingborgs stad välkomnar en ny hjälpreda. Det är en medicinpåminnare som ger rätt medicin på rätt tid och som både ska avlasta medarbetarna och vårdtagarna.