Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Moln till myndighet

Att gå från on prem till molnet stod högt på Elsäkerhetsverkets önskelista. Men med Cloud Act har myndigheten fått hitta andra lösningar och på sikt hoppas Elsäkerhetsverket på en förändring i lagstiftningen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 13 januari 2020 digit

elsakerhetsverket.jpg

– Jag såg tidigt att vi skulle kunna tjäna mycket på att arbeta med mer moderna verktyg med våra dokument. Bland annat såg jag att vår mejlhantering var väldigt tung och det var något jag ville ändra på, säger Tomas Gullberg, it- och digitaliseringsstrateg på Elsäkerhetsverket. 

Elsäkerhetsverket blev för några år sedan utsett till Sveriges modernaste myndighet, just för förmågan att ompröva gamla arbetssätt och med ett tydligt fokus på att erbjuda största möjliga samhällsnytta.

När Tomas Gullberg klev in som it- och digitaliseringsstrateg för ett drygt år sedan så jobbade myndigheten med all sin dokument- och ärendehantering on prem i verktyget Platina, vilket varken är helt flexibelt eller mobilt.

– Vi började titta på att få in en modernare dokumentlösning genom att jobba med Office 365, men vi fick backa i och med den amerikanska lagstiftningen Cloud Act. Så nu står allt fortsatt i en gammal vanlig filserver och arbetet tog stopp.

Tomas Gullberg började då spana utåt efter potentiella lösningar. Ett första steg nu är att de upphandlat en it-partner som de jobbar med i sin digitaliseringsresa. Tidigare var bara driften outsourcad men nu har de möjlighet att avropa innovationskonsulter, utbildningar och produkter via partnern, men molnproblematiken är kvar.

Vad tycker du om situationen med Cloud Act?

– Det är synd såklart. Anders Ygeman pratar om att myndigheter ska bli bättre på att digitalisera än vad vi är idag, men det är ju svårt när vi inte får tillåtelse att göra det. Om inte regeringen förändrar kravbilden på molntjänster så lutar det åt att myndigheter kommer göra egna riskanalyser och på så vis hitta mer lokala moderna molnlösningar, men rent krasst så når ju inte de här upp till de amerikanska drakarnas nivå.

– Just nu anser jurister att informationen är röjd om den ligger hos en amerikansk molnleverantör, det finns inga genvägar runt det. Därför måste en förändring i lagstiftningen till. Vi kan inte hålla på och jobba on prem när det finns så mycket bra verktyg tillgängliga.

Hur ser er verksamhet annorlunda ut om två år?

 Om två år har vi en enhetlig it-miljö som hanterar hela informationsflödet. Vi har inga manuella handläggningsrutiner mellan våra e-tjänster utan allt är automatiserat. Vi har också verktyg som stödjer kraven vi som myndighet har på oss. Och då måste molnproblematiken vara löst, just nu hindrar den i allra högsta grad vår utveckling.

Elsäkerhetsverket

Elsäkerhetsverkets uppdrag är att arbeta för hög elsäkerhet och för att elektriska utrustningar inte ska störa varandra. Deras vision är trygg och störningsfri el. Myndigheten bildades 1993 och sorterar under Infrastrukturdepartementet.

Rekommenderad läsning

af_golvskylt_960x640.jpg

AF: Digitala möten ger jobb

13 dec 2016 digit

Digitala möten, däribland webbinarier på olika språk är ett av de nya, digitala arbetssätten som ska få arbetsförmedlingen att möta utvecklingen på arbetsmarknaden.

snip inge hansson.JPG
video

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

snus .jpg

Från snus till textilier

4 dec 2017 digit

Kalmarföretaget Easyfy hjälper sina kunder att nå ut till nya marknader med sin skräddarsydda e-handelsplattform. Bolaget satsar på färre kunder som får maximal uppmärksamhet än att expandera.

militar-i-bakhall.jpg

Sorglig rapport från Transportstyrelsen

24 jan 2018 säkerhet

När Transportstyrelsen presenterade sin rapport över säkerhetshaveriet i somras var slutsatserna på flera sätt värre än vad många befarat. Information som rör försvaret mot terrorism är röjd och det som hänt har stor inverkan på andra myndigheter.

20170213_Inrikesminister_Anders_Ygeman_Rosengard_50A9878_(32787305311)_2.jpg

Vi försökte skydda känslig information

12 apr 2018 säkerhet

Dammet efter it-säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen har knappt lagt sig men för avgående CISO Tobias Ander och hans kollegor har den långa resan fram till de första tidningsrubrikerna inneburit många tvära kast mellan hopp och förtvivlan.

karlstad2WEBB.jpg
video

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

blå himmel och stora elledningar i en skog.jpg
video

Geomatikk gör digitala avtryck

8 okt 2018 digit

När Geomatikks fälttekniker undersöker marken efter ledningar räcker det numera att de har en telefon. Nästa steg kan vara att projicera i var ledningarna finns, med hjälp av mixed reality.

bilkö sett från en bil.jpg

Umeå förbereder 5G

23 okt 2018 digit

Umeå planerar för att bli den första staden i Sverige med ett heltäckande 5G-nät. Tekniken är en förutsättning för framtidens smarta städer och framförallt smarta fordon.