Krav på delad data

minibussar står parkerade på rad.jpg

Sverige ska bli ledande i resurseffektivitet och det cirkulära samhället. Då måste transportsektorn börja dela data. Det menar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

– Det räcker inte att bara ställa om till fossilfria bränslen och el. Våra gods- och persontransporter måste bli mycket mer resurseffektiva - annars klarar vi inte framtidens miljöutmaningar, säger Jan-Eric Sundgren, ordförande för Mobilitetsgruppen i IVA:s projekt Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. 

IVA:s projekt

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, publicerar en handlingsplan med fem områden som måste adresseras för att Sverige ska bli mer resurseffektiva: mobilitet, textil, plast, lokaler och livsmedel.

Dessa kommer som ett resultat av projektet Resurseffektivitet och cirkulär ekonomi där syftet är att stärka Sveriges konkurrenskraft för en framtid med begränsade resurser. Handlingsplanen ligger i linje med FN:s globala hållbarhetsmål.

Datadelning viktigast

Först ut är området transport och mobilitet där 24 åtgärdsförslag har lagts fram, och där datadelning framgår som det viktigaste. Bland annat föreslås en nationell strategi för datadelning som kan gynna resurseffektiva transporter där det behövs plattformar för både neutral och pålitlig datadelning inom varje tillämpningsområde.

Det handlar också om att synliggöra fyllnadsgraden i transporter och på pallar. Större möjlighet för kombinerad mobilitet, det vill säga göra det enklare och smidigare att kombinera kollektiv trafik med andra färdmedel.

– Projektets vision är att Sverige ska bli den ledande nationen för ett resurseffektivt, cirkulärt samhälle, säger Caroline Ankarcrona, projektledare på IVA.

Källa: IVA

7 januari 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng