Kalmars säkra nät
Säkerhet och stabilitet i nätet är prio ett för Region Kalmar län. Just nu testar regionen nätverkslösningarna SDA och SD-WAN, som på sikt kan göra stor nytta i verksamheten. Det berättar Magnus Fisch, som besöker Cisco Live för att få veta ännu mer om den senaste tekniken.
– För oss är stabilitet och robusthet i våra tekniska lösningar prio ett. Vi tittar på nya lösningar från Cisco, men många av dem kanske inte kommer att implementeras så fort, men i den takt de kan göra nytta i vårt nät kommer vi också att använda oss av dem, säger Magnus Fisch, it-infrastrukturspecialist, Region Kalmar Län.
Hur långt har ni kommit med SDA?
– Vi ska sätta igång en proof of concept. Vi har gjort vissa inledande steg och nu håller vi på att ta in den nya tekniken i vårt nät. Vi har köpt produkter och licenser och nu är det dags att köra igång för att sedan utvärdera.
Vilken nytta kommer SDA att göra för regionen?
– På kort sikt handlar det kanske mest om att följa med i tekniken. På lång sikt vill vi få fördelar i form av snabbare och effektivare felsökning, bättre visibilitet och förhoppningsvis även bättre tillgänglighet. På lång sikt finns det många fördelar med tekniken.
Hur använder ni SD-WAN?
– Det är lite samma läge som med SDA. Vi har kommit något längre där, men vi håller på att utvärdera den tekniken i vår driftsituation. Även där handlar det om att centralisera och få synergieffekter med andra system. Mycket API:er som gör att man kan integrera bättre och förhoppningsvis blir det både snabbare och säkrare sätt för oss att arbeta även när det gäller vanliga tjänster.
Var ser du den stora nyttan?
– På våra externa enheter som hälsocentraler och andra både större och mindre enheter som inte ligger inom räckhåll för våra campusnät, som får snabbare provisionering och kanske ännu högre robusthet med tekniken.
Hur tänker ni kring Wifi6?
– När det gäller trådlöst har vi en väldigt stor installerad bas och ett teknikskifte tar lång tid. Vi kommer säkert att se ett införande över lång tid, men livscykelhanteringen där hos oss är någonstans runt fem år, så låt oss säga på fem års sikt har vi säkerligen gjort mycket mer där. Men det finns goda skäl att inte byta allt på en gång.
Var är din avdelning om två år?
– Vi har nog anammat flera utav de här nya teknikerna, när det gäller våra accesnät, datacenter och wan-tekniker. Jag tror att vi har tagit ganska stora steg inom två års tid i detta. Det är en del i ett generellt skifte inom datakommunikation och nätverksteknologier där man byter till en virtualiserad struktur helt och hållet. Inte ens de som vill hålla sig kvar i den gamla tekniken kommer att kunna göra det, skulle jag vilja säga.
När det gäller säkerhet, var är ni då?
– Jag tror att vi har ännu bättre koll än vad vi har idag. Det gäller nog både säkerhet för vår internettrafik och hur vi kontrollerar information i våra egna nät. Det finns mycket som händer inom det området också. I de segment jag arbetar med är det många som pratar om microsegmentering, alltså att man på ett mycket noggrannare sätt idag kan segmentera både klienter från andra klienter och servrar från andra servrar, och en blandning utav dessa. Detta tror vi kommer kunna hända ganska snabbt.
Läs mer om ämnet: