Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP skriver hållbart

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, HP 14 januari 2020 digit

bläck i olika färger i vattenlösning.jpg

– Ett aktivt val av utskriftsteknologi gör mycket stor skillnad för miljön. Med HP Pagewide bläckstråleskrivare halveras energiförbrukningen, samtidigt som ett betydligt mindre behov av förbrukningsmaterial innebär färre transporter, säger Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

17 miljarder sidor

Målet med det papperslösa kontoret ligger fortfarande en bit in i framtiden och även om volymerna går ner är den aktuella totalsiffran för Sverige 17 miljarder utskrivna sidor per år. Samtidigt har en genomsnittlig kommun cirka 200 skrivare. Det finns alltså mycket att vinna med hållbara bläckskrivare jämfört med alternativ inom både bläckstråle- och laserteknik.

– Att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare förbrukar 0,8 kWh, medan motsvarande laserbaserade maskin ligger mellan 1,3-2,8 kWh. Laserskrivaren använder värme för att fixera toner till pappret och det innebär en energiförbrukning på upp till 1 200 W, siffran för bläck kan bli så låg som 63 W i utskriftsläge.

När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

– Klimatavtrycket blir ännu mindre när vi tittar på förbrukningsmaterialet. Hur mycket väger en bläckpatron, jämfört med toner, trummor och andra förslitningsdelar som företag och organisationer får levererade. För att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare väger bläckpatronerna cirka sju kilo, medan flertalet motsvarande laseralternativ börjar på 17 kilo. Dessutom säger det sig självt att de större förpackningarna förbrukar mer material.

Torkar inte

En vanlig invändning mot bläckstråleskrivare är risken för intorkade skrivhuvuden, och gärna när det är dags för en extra viktig utskrift.

– Det är en gammal bild från när många av oss hade bläckstråleskrivare för hemmabruk, som för det mesta stod och samlade damm. Idag finns inte den risken. Så länge elkabeln är ansluten så motioneras skrivarens 42 000 munstycken även i avstängt läge.

lars-esping2.jpg

Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

Lars Esping framhåller att när det gäller bläckstråleskrivare omfattar begreppet miljö självklart också god arbetsmiljö.

– Bläckteknologin generar ingen värme som laserteknologin behöver för att smälta tonerpulvret på pappersytan. Den värmen behöver sedan fläktas bort, och det märks på ljudnivån. När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

Arkivbeständigt

Det går också bra att förena krav på arkivbeständiga utskrifter med mer hållbara utskrifter.

– Det viktiga är att både papperet och bläcket är godkänt enligt ISO:s kvalitetskrav för arkivbeständiga utskrifter. Bläcket till Pagewide är certifierat för arkivbeständiga utskrifter, säger Lars Esping.  

Läs även

HP:s hållbara väg

Rekommenderad läsning

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

gamla och nya hus i kina.jpg
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s hållbara väg

13 dec 2019 digit

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

tjej sitter på marken i stor klänning med två vita hundar i vinterlandskap.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP för kreativa jobb

1 mar 2019 digit

Världens mest kraftfulla delbara dator kommer från HP och heter ZBook x2. Med bluetooth-tangentbord, Dreamcolor-skärm och Wacoms pennteknologi integrerat så låter den bland annat illustratörer och konstnärer maxa sin fulla potential. 

kritiskt-lage-under-operation2.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Alla vinner med VR

12 apr 2019 digit

Stadsplanering, industriell produktutveckling och alla typer av utbildning är bara några aktuella användningsområden för VR, virtual reality, som fortfarande är en teknik med framtiden för sig. HP Reverb VR headset gör det enkelt att ta vara på möjligheterna internt eller hos kund.

en skolkorridor med gula skåp och solljus.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s snabba skydd

30 aug 2019 digit

Många organisationer saknar fortfarande en krisplan som håller för cyberattacker, men det går att förebygga problemen. Med HP Sure Recover kan både användarna och organisationen snabbt återställa operativsystem som har attackerats. 

skrivarebild.png
video
Artikeln är ett samarbete mellan HP och Voister

Så säkrar du din skrivare

11 dec 2017 säkerhet

Alla pratar om säkerhet men många lämnar fortfarande en stor lucka öppen av ren okunnighet: skrivarna. HP har utvecklat tre samverkande system som tillsammans täpper till säkerhetshålet.

rykande-skorstenar.jpg

Fjärrvärme med dataanalys

24 jan 2018 digit

Med hjälp av dataanalys och algoritmer ska forskare och företag bli bättre på att hitta och förutsäga fel i fjärrvärmesystemet. Målet är att Sverige ska bli mer energieffektivt.

 

atervinna-datorer-ar-viktigt.jpg

Miljarder på it-skroten

4 jul 2018 digit

Vart tredje företag och myndighet skrotar eller magasinerar de datorer och it-produkter som fasas ut, trots att merparten av produkterna kan återanvändas. Förutom värdet för miljön, handlar det om hårdvara med ett uppskattat värde på 1,1 miljarder på andrahandsmarknaden, visar en ny undersökning.