Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan hp och voister

En smartare it-nyhetssajt

HP skriver hållbart

Med 17 miljarder utskrivna sidor om året lär det papperslösa kontoret dröja. HP Pagewide ser till att allt skrivs ut med mindre bläck och minskad elförbrukning.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock, HP 14 januari 2020 digit

– Ett aktivt val av utskriftsteknologi gör mycket stor skillnad för miljön. Med HP Pagewide bläckstråleskrivare halveras energiförbrukningen, samtidigt som ett betydligt mindre behov av förbrukningsmaterial innebär färre transporter, säger Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

17 miljarder sidor

Målet med det papperslösa kontoret ligger fortfarande en bit in i framtiden och även om volymerna går ner är den aktuella totalsiffran för Sverige 17 miljarder utskrivna sidor per år. Samtidigt har en genomsnittlig kommun cirka 200 skrivare. Det finns alltså mycket att vinna med hållbara bläckskrivare jämfört med alternativ inom både bläckstråle- och laserteknik.

– Att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare förbrukar 0,8 kWh, medan motsvarande laserbaserade maskin ligger mellan 1,3-2,8 kWh. Laserskrivaren använder värme för att fixera toner till pappret och det innebär en energiförbrukning på upp till 1 200 W, siffran för bläck kan bli så låg som 63 W i utskriftsläge.

När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

– Klimatavtrycket blir ännu mindre när vi tittar på förbrukningsmaterialet. Hur mycket väger en bläckpatron, jämfört med toner, trummor och andra förslitningsdelar som företag och organisationer får levererade. För att skriva ut 200 000 sidor med en Pagewide-skrivare väger bläckpatronerna cirka sju kilo, medan flertalet motsvarande laseralternativ börjar på 17 kilo. Dessutom säger det sig självt att de större förpackningarna förbrukar mer material.

Torkar inte

En vanlig invändning mot bläckstråleskrivare är risken för intorkade skrivhuvuden, och gärna när det är dags för en extra viktig utskrift.

– Det är en gammal bild från när många av oss hade bläckstråleskrivare för hemmabruk, som för det mesta stod och samlade damm. Idag finns inte den risken. Så länge elkabeln är ansluten så motioneras skrivarens 42 000 munstycken även i avstängt läge.

lars-esping2.jpg

Lars Esping, produktchef skrivare på HP.

Lars Esping framhåller att när det gäller bläckstråleskrivare omfattar begreppet miljö självklart också god arbetsmiljö.

– Bläckteknologin generar ingen värme som laserteknologin behöver för att smälta tonerpulvret på pappersytan. Den värmen behöver sedan fläktas bort, och det märks på ljudnivån. När bläckstråleskrivaren är klar är den också tyst.

Arkivbeständigt

Det går också bra att förena krav på arkivbeständiga utskrifter med mer hållbara utskrifter.

– Det viktiga är att både papperet och bläcket är godkänt enligt ISO:s kvalitetskrav för arkivbeständiga utskrifter. Bläcket till Pagewide är certifierat för arkivbeständiga utskrifter, säger Lars Esping.  

Rekommenderad läsning

plast-hav-hp-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP skapar hållbart Haiti

15 jan 2019 digit

I HP:s printarbete är hållbarhet A och O. Efter naturkatastrofen på Haiti har bolaget fått 600 personer i arbete och samlat in 12 miljoner plastflaskor som annars kunnat hamna i Karibiska havet. Materialet används nu till företagets bläck- och tonerkassetter.

gamla och nya hus i kina.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

HP:s hållbara väg

13 dec 2019 digit

Varje minut levererar HP 100 datorer och 90 skrivare. Med den volymen gör detaljer som materialval, möjligheter till uppgradering och transporter med med tåg en stor skillnad för miljön. Med Trans-Eurasia Railway, som sträcker sig hela vägen från Kina till Tyskland, minskar utsläppen betydligt. 

kretskort-lenovo.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Lenovo släpper patent

22 nov 2019 digit

Lenovo använder Low Temperature Solder i produktionen av kretskort till sina datorer. Det nya sättet att löda i lägre temperatur ger en miljöbesparing på 6 000 ton koldioxid per år och minskat spill av kretskort.

kvinna sitter med huvudet i skrivbordet och är trött på jobbet med rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Flexibelt på riktigt

22 jan 2020 digit

När allt fler ska och vill jobba flexibelt behöver arbetsplatsen funka. HP:s senaste USB-C-baserade dockningslösningar fungerar med alla typer av datorer och uppdateras automatiskt på ett säkert sätt. 

killar sitter vid datorer och spelar på en turnering.jpg
video
ett samarbete mellan hp och voister

Snabbare dator med AMD

6 mar 2020 digit

Datorspelsfanatiker har länge uppskattat AMD för bolagets grafikkortsteknik och processorer, men nu finns anledning för alla som är sugna på mer datorkraft på liten yta att spärra upp ögonen. I en mängd av HP:s datorer finns den senaste AMD-tekniken. 

kvinna-med-hund-jobbar-hemifrån.jpg
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Workstation på distans

20 mar 2020 digit

Nu kan alla som på jobbet använder en workstation även dra nytta av den kraftfulla datorn på distans. HP Zcentral garanterar 100-procentig prestanda och är en helhetslösning både vad gäller hård- och mjukvara.

ljusa blommor på en äng.jpg
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Kompensera med Lenovo

17 apr 2020 digit

För varje produkt finns ett unikt serienummer som klimatkompenseras och bidrar till vindkraftverk i Bulgarien och Kina. Lenovos projekt CO­2 Compensation Services startade som ett nordiskt initiativ och lanseras nu i hela världen. 

Dödskalleapa
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

HP räddar regnskog

20 maj 2020 digit

Amazonas regnskog och Kinas statsägda skog får nu stöd av HP. Under fem år kommer bolaget att vara med och bidra till en återställning av regnskogen och ett hållbart skogsbruk.

Chili Vit Bakgrund
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Stark som en ZBook

29 maj 2020 digit

Kreatörer och utvecklare behöver inte längre välja mellan storlek, mobilitet och prestanda. HP:s två nya workstations väger under två kilo och har maximal kraft.