Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete mellan intel och voister

AR och VR på Erlaskolan

Träffa historiska personer, upplev känslan av praktisk matematik eller att vara flykting i en båt på Medelhavet. Möjligheterna med AR och VR i undervisningen är många och förutom kunskap på ett nytt sätt ger tekniken också känslomässiga insikter.  

– Dagens barn och ungdomar är mer motivationsstyrda än tidigare generationer. Det har sina för- och nackdelar, men vår utmaning är att förhålla oss till det i undervisningen. Med prövoperioden inom VR vill vi utforska möjligheterna för våra lärare att förbättra elevernas lärupplevelse med fler verktyg, säger Oscar Semb Sürüp, rektor på Erlaskolan Östra i Norrköping.

Erlaskolan arbetar för att utveckla elevernas samarbetsförmåga, och undervisningen organiseras bland annat i lärgrupper för att uppnå det. Med elever från förskoleklass till årskurs 9 jobbar skolan sedan länge med digitala lärplattformar och verktyg för lektionsstrukturer. I samarbete med bland annat Intel tar skolan nu nästa steg inom AR och VR.

Tekniken kan på sikt erbjuda nya möjligheter att väcka empati, förståelse, intresse och motivation som ingång till lärande.

– Tekniken kan på sikt erbjuda nya möjligheter att väcka empati, förståelse, intresse och motivation som ingång till lärande.

Tryggt och intressant

Oscar Semb Sürüp framhåller SO och biologi och naturkunskap som ämnesområden där Erlaskolan ser praktiska och känslomässiga fördelar med VR och AR. Som exempel nämner han möjligheterna att visualisera moment i kemiundervisningen och fördelarna med att inte behöva dissekera djur.

– Det finns applikationer som gör det möjligt att besöka historiska platser och sätta sig in i andra människors situation. Till exempel har jag stött på projekt där man kan känna på att vara flykting i på liten båt på Medelhavet. Det är också möjligt att förbereda och följa upp komplicerade och kanske riskfyllda laborationer i en virtuell miljö. Möjligheter för praktisk matematik finns också.

Testar som elevens val

Innan tekniken kan tas i skarp drift som del av ämnesundervisningen utvärderas den noga av en förstelärare och en testklass i årskurs 7. De arbetar med AR och VR inom ramen för elevens val.

– Under våren hoppas och tror vi att det är dags att involvera fler lärare, och införa VR som inslag i undervisningen i något ämne. Det är dock viktigt att lärare känner en egen motivation och trygghet med verktygen och får prova och tänka igenom sin undervisning.

Utmaningar på vägen

Oscar Semb lågupplöst2.jpg

Oscar Semb Sürüp, rektor på Erlaskolan Östra i Norrköping

Oscar Semb Sürüp ser fram mot att bjuda in skolans lärare till kommande inspirationsmöte om VR och AR. Han är övertygad om teknikens möjligheter i undervisningen på lite sikt, men är också medveten om några utmaningar som återstår att lösa.

– I dagsläget finns det framförallt läromedel på engelska men vi vill ändå testa tekniken och hoppas på att det framöver kommer att finnas mer material på svenska, säger Oscar Semb Sürüp.

AR och VR i undervisningen

Dagens uppkopplade elever har ständig tillgång till lärande, både i och utanför skolan. VR och AR ger pedagoger digitala verktyg som väcker intresse och leder till yrkesförberedande färdigheter.

AR och VR erbjuder eleverna möjligheter att:

  • Träna kommunikation, kreativt och logiskt tänkande, och samarbete.
  • Öka sin förståelse för AI och ML.
  • Förbereda sig för livet efter skolan och yrkesutbildningar inom bland annat teknik, kommunikation och it.

Källa: Fostering Innovations and Preparing K-12 Students for the Era of Industry 4.0.

6 december 2019 Uppdaterad 27 januari 2021 Reporter anne hammarskjöld it i skolan Foto mostphotos

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Vr Skola Kungsbacka Eskilstuna

VR tar skolan till hemmasittare

4 maj 2021 digit

Elever med psykisk ohälsa, eller har andra skäl, kan via VR få tillgång till undervisningen och en ökad känsla av närvaro på egna villkor. Både Kungsbacka och Eskilstuna kommun testar just nu att införa tekniken för att stötta elevhälsan. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Flera Små Rosa Skåp Med Lås
video
Ett samarbete med F-Secure

Så säkrar Lomma O365

8 jan 2021 digit

Bland fyra miljoner mejl upptäckte Lomma 51 osäkra objekt och 104 osäkra webbadresser. Tack vare F-Secure Cloud Protection för Office 365 har kommunen nu ett avancerat skydd mot virus, trojaner, ransomware och annan avancerad kod.

Kaffe Videomöte

Videomöte med doft

7 dec 2020 digit

Framöver ska mötesdeltagare i Zoom kunna känna lukten av kaffe och skaka händer med varandra. Via AI och VR ska ett virtuellt möte bli alltmer likt ett fysiskt. 

Vr Kille

Ny VR-era

18 nov 2020 digit

De globala investeringarna i VR och AR kommer att accelerera efter pandemin och växa från strax över 12 miljarder dollar i år till 72 miljarder dollar 2024. Det menar analysfirman IDC.

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord.