Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svensk CO2-fri gruva

I ett unikt projekt samarbetar Combitech med flera andra aktörer för att göra LKAB:s gruvbrytning helt koldioxidfri. Utmaningarna är gigantiska och 2024 ska lösningen vara på plats.   

– Det vi ska lösa för LKAB är att de ska kunna fortsätta bryta malm i Kiruna och Gällivare. Det ska vi göra med hjälp av digitalisering och att lyfta den teknik som finns hos varje enskilt bolag till en lösning som samverkar. Det är en jätteutmaning, säger Lars Ydreskog, vice vd, Combitech.

Hur gör ni för att malmbrytningen ska bli CO2-fri?

– Det finns många enskilda tekniker idag, till exempel batteridrift, elektromobilitet och det man kallar isolerad autonomi, till exempel ett elektrifierat fordon som arbetar ganska isolerat. Nu gäller det att få till lösningar som samverkar, inte bara ett fordon utan flera fordon. Vi jobbar otroligt mycket med att se till att vi får energi till gruvan i framtiden som inte bara är elektrisk utan också grön. Alla de här parametrarna vad gäller produktivitet och hållbarhet är med redan från första dagen.

Hur unikt är projektet?

– Det är helt unikt. Man börjar tala om digitala ekosystem och de kan finnas i en smart gruva, en smart hamn eller en smart stad. Utmaningen med att få till dem är att det sällan finns en kund som är beställare. I det här fallet finns en tydlig kund som har satt upp den här visionen. Ska man nå hållbarhetsmålen 2030 så behövs det fler projekt som det här.

Det är vad alla företag gör, man har sina isolerade lösningar som funkar i mindre sammanhang men nu måste vi få det att fungera i mycket, mycket större skala och på riktigt.

Hur ska batterierna utvecklas?

– Det finns batterier idag och det finns lösningar som funkar men inte i en miljö som den här. Det vill säga du ska lyfta tre miljoner ton malm per månad och du ska göra det 2 000 meter under jord. Hur säkerställer du att det finns batterier, eller ska det ens vara batterier? Ska det kanske vara bränsleceller eller ska det vara något annat? Det här vet vi inte ännu för de lösningar som finns idag fungerar inte i den stora skala som finns.

– Gör parallellen med en stad. Hur säkerställer du energin till en hel stad eller till E4:an? Alla sådana frågor måste vi ha upp och lösa nu. Det är vad alla företag gör, man har sina isolerade lösningar som funkar i mindre sammanhang men nu måste vi få det att fungera i mycket, mycket större skala och på riktigt.

Är ni klara till 2024?

– Absolut! Nu har vi haft ett år när vi mobiliserat kring hur vi behöver samarbeta och det är lite jobbigt. Alla kommer med sin traditionella it och tycker det är lite läskigt att öppna upp sina teknikplaner. Men tack vare det enorma stödet från ledningen på alla bolag så börjar det funka nu. Innovation i samverkan är lätt att säga men inte så lätt att göra, men vi kommer att lyckas.

27 november 2019 Uppdaterad 4 december 2020 Reporter elisabeth nore digit Foto fredrik kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Dåliga prylar

11 maj 2020 digit

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.