Molnspan för Region Kalmar

kalmar-960640.jpg

Region Kalmar läns stora utmaningar ligger kring mobilitet, moln och säkerhet. När regionen omvärldsbevakar så spanar man därför in hyperkonvergerat och lösningar rörande det hybrida molnet.

– Vi inom offentlig sektor har vissa säkerhetsaspekter samtidigt som vi har investerat både tid och pengar i datahallar. De stora leverantörerna börjar förstå nu att alla kan inte migrera cloud native dag ett och sen landa där. Lagar och förordningar säger att vi inte får göra det, vi måste ha koll på vår data, och GDPR och NIS-direktivet skapar ytterligare krav på oss, säger Daniel Jensen, infrastrukturspecialist på Region Kalmar län. 

Region Kalmar län var på plats på Microsoft Ignite för att omvärldsbevaka. Att regionens stora utmaningar handlar om mobilitet, säkerhet och molnet passade väl ut, då det även var några av huvudämnena på eventet i Orlando. Därför gick Daniel Jensen och Mikael Stjernkvist, teknisk systemförvaltare i regionen, på ett antal föreläsningar kring dessa ämnen och uppskattade att ett ökat fokus låg där. Att det hybrida molnet diskuteras allt mer är viktigt för regionen.

– Mycket här på Ignite handlar om molnet. Frågan är inte ifall man ska in i molnet längre, utan när och på vilket sätt. Vi får allt svårare att köra en stor del av våra funktioner on prem, så jag kände äntligen, nu när de börjar prata mer och mer om det hybrida molnet, säger Mikael Stjernkvist. 

Azure HCI 

Glad förvåning uppstod också när Azure HCI diskuterades under veckan i Orlando. Daniel Jensen är infrastrukturspecialist på regionen och han spanade in nyheterna kring hyperkonvergerat. 

– Jag hade ingen aning om att Microsoft sysslade med hyperkonvergerat, så Azure HCI var en glad överraskning för oss, säger Daniel Jensen.

Hur förändras ni digitalt de två kommande åren?

– Vi är mer mogna och färdiga i molnfrågan. Vi har landat och verkat i frågan, och till en betydligt större del än nu så är vi i molnet. Våra kärnverksamheter kommer till stor del fortsatt vara on prem, jag tror till exempel inte att journalsystemen kommer vara i molnet, de är till att börja med inte ens byggda för det. Men våra mobilitetslösningar körs i molnet, säger Mikael Stjernkvist.

– Vi har också börjat en resa med någon form av hyperkonvergerat, men om det är med Microsoft eller någon annan leverantör vet jag inte, säger Daniel Jensen.

20 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng