Mer ledigt på MS

microsoft-ledig-dag.jpg

Intresset för fyradagarsvecka växer och Microsoft i Japan kan bli en föregångare för andra företag i it-branschen. Här ökade produktiviteten med 40 procent när medarbetarna fick lediga fredagar. I Sverige önskar sig nästan 90 procent kortare arbetsvecka men få tror det är möjligt.

– Arbetsgivarna i de nordiska länderna erbjuder redan i dag några av de högsta nivåerna av flexibilitet för sina medarbetare. I slutänden handlar det inte om antalet timmar man arbetar, utan snarare att medarbetaren ges möjlighet att arbeta mer effektivt, smart och flexibelt för att kunna utföra sina arbetsuppgifter, säger Mats Ericson, Sverigechef på Citrix, som undersökt intresset för kortare arbetstid bland kontorsanställda i Sverige och åtta andra länder.

Bibehållen lön

I Sverige har diskussionen om arbetstidsförkortning nästan uteslutande handlat om sex timmars arbetsdag. Utomlands har man istället vänt blicken mot en fyradagarsvecka och många svenskar är intresserade av konceptet. Undersökningen från Citrix visar att hela 88 procent skulle ta chansen till en fyradagarsvecka med bibehållen lön om de fick frågan av sin arbetsgivare.

I slutänden handlar det inte om antalet timmar man arbetar, utan snarare att medarbetaren ges möjlighet att arbeta mer effektivt, smart och flexibelt.

Alla vinnare i Japan

Kanske kan svenska arbetsgivare inspireras av framgångsrika fyradagarsförsök i andra länder. Microsoft i Japan har nyligen testat att under augusti erbjuda sina 2 300 medarbetare lediga fredagar. De fick också uppmaningen att försöka begränsa alla möten till max 30 minuter.

Resultatet av Work Life Choice Challenge blev en 40-procentig ökning av produktiviteten, mätt i försäljning jämfört med samma period förra året.

Miljön tjänade också på kortare arbetsveckor när antalet utskrivna sidor minskade med 59 procent och elförbrukningen med 23 procent. Nu planerar företaget en motsvarande satsning under vintern.

Risk för mer stress

Enligt Citrix undersökning har svenska arbetstagare låga förväntningar på att införa fyradagarsvecka inom överskådlig tid. Drygt 70 procent bedömer att det i snitt kommer ta mer än åtta år innan arbetsgivaren erbjuder möjligheten. I jämförelse med de övriga länderna i undersökningen är Sverige i botten.

Undersökningen visar också att det är flera orosmoment som bekymrar svenskarna. Hela 61 procent av de tillfrågade anger att de skulle bli mer stressade om en fyradagarsvecka infördes och nästan hälften, 44 procent, säger att de snarare är närmare en sexdagarsvecka.

Om undersökningen

Undersökningsföretaget OnePoll har på uppdrag av Citrix genomfört en undersökning av 3 750 kontorsarbetare i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko, Kanada, Norge, Sverige och Danmark. Undersökningen genomfördes i september 2019. 250 svenska respondenter är inkluderat i undersökningen.

Källa: Citrix, Microsoft

8 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldledarskapFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng