Läge för Linköping

Att utveckla idéer inom digitalisering kräver tajming och tid. För ett år sedan lanserade Lejonfastigheter i Linköping innovationshubben lejonlabbet. Idag sker arbetet mer koncentrerat och det kommunala fastighetsbolaget har fått utökade uppdrag. 

– Vi har fått ett helt nytt uppdrag från vår kund Linköpings kommun där vi ska ta ett större ansvar för lokalförsörjningsprocesser. Utöver det håller vi på att flytta från vårt nuvarande kontor till ett nytt, aktivitetsbaserat kontor där vi blir kund hos en annan fastighetsägare, säger Pehr Ågård, it-ansvarig, Lejonfastigheter.

Hur går det med lejonlabbet där ni testar nya idéer?

– Sedan förra året har vi testat ett par lejonlabb till, men vi inser också att det är en utmaning att stoppa in en sådan här nytänkande dialog som lejonlabbet är, när man är i en förändring som är mer kopplad till en traditionell struktur och process. Därför har vi just nu pausat det lite. Vi har kvar konceptet och försöker väva in det i våra förbättringar och vår traditionella utveckling och vi har det alltid med som ett litet extra ess i rockärmen som vi kan plocka fram när det är dags att titta på lite nya idéer.

Vad var det som inte fungerade?

– Det handlar mer om att komma fram till när det är läge för oss att kunna kliva in i en sådan här bubbla där man ska kunna kasta ur sig tankar och idéer. Det handlar om att ha landat lite och känna sig stabil i den verksamheten man är. Då ska vi inte stoppa in för mycket utmaningar, utan känner att det i nuläget finns mycket att göra kring traditionell processförbättring utan att krydda för mycket.

Vad blir nästa steg?

– Jag och vår utvecklingschef har kommit fram till att vi fortfarande ska försöka köra ett par lejonlabb per år. Då handlar det för oss om att försöka hitta de rätta områdena och se till att bygga känslan och förmågan i vår organisation så att vi är mogna att gå in i det på allvar. Det handlar mycket om att våga och att se det som ett verktyg som kan ge det där lilla extra, och som vi lyfter fram i både vår vanliga processförbättring och våra vanliga utvecklingsprojekt.

Vad diskuteras i lejonlabbet?

– Exempelvis delar av det nya uppdraget där vi tar över ansvaret för lokalförsörjningsprocessen. Där tror jag att det kan vara ett bra sätt att bjuda in olika parter både från vår kund, det vill säga kommunen, och våra leverantörer och entreprenörer som ska samsas i den här nya processen.

– På så sätt kan vi hitta nya tankar och idéer och göra det på ett otvunget sätt. Vi ska som sagt dessutom flytta till nya lokaler med ett nytt arbetssätt och då kommer vi också att utsättas för olika utmaningar där vi kanske inte har svaret mitt framför ögonen. Där tror jag också strukturen för lejonlabbet kan hjälpa oss.

4 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Elisabeth NoredigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng