It som dödar

sjukhus-kvinna-960640.jpg

Dataintrång på sjukhus har en stor inverkan på patientvården och ökar dödligheten, även flera år efter en incident. Det visar en ny undersökning från Vanderbilt University och University of Central Florida.

– Den här långa tidsramen berättar att det är saneringsåtgärderna efter intrång, inte själva intrången, som påverkar sjukhusens processer och åtgärder för patienter, säger Eric Johnson, en av forskarna bakom rapporten.  

Forskare på Vanderbilt University och University of Central Florida har analyserat intrång från 3 000 sjukhus i ett försök att se samband mellan överträdelser och vårdkvalitet. Och vad de fann var en aning uppseendeväckande. Vad gäller hjärtattacker steg antalet dödsfall med 36 stycken per 10 000 attacker per år efter en attack. Dödlighetsnivån efter ett intrång fortsatte att ligga högre än snittet i tre år, för att därefter avmattas.

Patienter till EKG

Och det var inte slut här. Efter en attack så tog det nämligen 2,7 minuter längre tid i snitt för sjukhuspersonal att få en akutpatient till EKG. Varför resultaten är som de är kan dock inte forskarna helt förklara.

Undersökningen gjordes mellan 2012 och 2016 och då var inte ransomware speciellt vanligt, men forskarna varnar för att ransomware kan ha en ännu värre påverkan på sjukhus. 

– Våra resultat tyder på att ransomware-attacker kan påverka patienter och sjukhus ännu mer negativt, i alla fall på det kortsiktiga planet, avslutar Eric Johnson. 

Källa: Infosecurity-magazine

15 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT