Cybersäkerhet utreds

sverige-eu-flagga.jpg

Regeringen tillsätter en utredning om en svensk anpassning till EU:s cybersäkerhetsakt. Dessutom startar ytterligare en utredning som ska undersöka åtgärder till skydd för verksamheter av betydelse för Sveriges säkerhet.

Regeringen har fattat beslut att ge en särskild utredare i uppdrag att föreslå anpassningar och kompletterande bestämmelser till EU:s cybersäkerhetsakt. Utredaren ska dessutom överväga om det finns anledning att införa ytterligare krav för att skydda säkerhetskänslig verksamhet.

Cybersäkerhetsakten började gälla som EU-förordning i somras och fastställer mål, uppgifter och organisatoriska frågor som rör den europeiska unionens säkerhetsbyrå Enisa. Sverige är skyldig att ha kompletterande nationella bestämmelser på plats senast den 28 juni 2021.

Den delen av utredningen som avser anpassningar till EU-förordningen ska vara klar senast den 1 juni 2020. Utredningen som avser regler för verksamheter som är av betydelse för Sveriges säkerhet ska redovisas senast den 1 mars 2021.

Källa: Regeringskansliet

7 november 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng