Så säkras 3D

rontgen-3d.jpg

Att 3D-printa reservdelar i metall är ett område med stora möjligheter och ställer krav på en säker tillverkning. Nu utvärderar forskare skiktröntgen för att hitta dolda brister i 3D-printade metalldelar.

– Den stora vinsten med datortomografi är att vi får tredimensionell information om problemet, säger Amir Reza Zekavat, doktor vid Institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet.

Datortomografi, eller skiktröntgen, har blivit allt vanligare inom vården för att få tydligare röntgenbilder och kunna ge bättre behandlingar. När Amir Reza Zekavat använder universitetets röntgenutrustning i sin forskning handlar det om att titta in i föremål av metall för att kunna upptäcka fel som ofta inte ens syns i mikroskop.

Små farliga fel

I sin doktorsavhandling har han tittat på 3D-printning av metalldelar. 3D-printern gör det möjligt att ta fram specialanpassade bitar som väger förhållandevis lite. Lättare delar skulle kunna betyda mycket för till exempel transportindustrin och flygbranschen. Alla kilon som kan tas bort från ett fordon är viktiga för att minska koldioxidutsläppen.

Vi kommer att få mer pålitliga delar.

I en liten bit 3D-printad metall kan fel som inte är större än bråkdelar av millimetrar, som porer inne i metallen eller ojämnheter på ytan, orsaka stora problem.

– Defekterna har en stor betydelse för delarnas mekaniska styrka. Om en bärande del i ett flygplan eller en bil går sönder så kommer det att orsaka stora skador, säger Amir Reza Zekavat.

Smartare design

Genom att använda förstorande datortomografi som kvalitetskontroll går det alltså att rätta till fel tidigt. Både genom att ändra i tillverkningsprocessen och designen.

– Vi kommer att få mer pålitliga delar. Om vi förväntar oss att en del ska utsättas för en särskild sorts krafter eller stress, så vet vi också att vi måste räkna med de här skavankerna när vi designar. Det är det viktigaste jag har kommit fram till i min forskning, avslutar Amir Reza Zekavat.

Källa: Örebro universitet

30 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT