Offentlig oro

hjärta-vård-offentligsektor.jpg

Teknikutvecklingen kommer innebära stora förändringar för offentlig sektor under de kommande åren. Bland annat riskerar det att bli färre personliga möten och att regelverk hamnar på efterkälken. Det visar en ny undersökning från Kommittén för teknologisk innovation och etik.

– Undersökningen visar att teknikutvecklingen ställer krav på offentlig sektors förmåga att arbeta på nya sätt, till exempel när det gäller att tillämpa och utveckla regelverk, säger Jon Simonsson, ordförande för Kommittén för teknologisk innovation och etik, Komet.

Hela 95 procent av företrädare inom offentlig sektor anar att deras verksamhet kommer förändras med anledning av teknikutvecklingen de kommande fem åren. Tittar respondenterna ännu längre fram, tio till tjugo år, så tror 47 procent att ny teknik förändrat hela verksamheten. Exempel på effekter kan vara färre rutinuppgifter och ett mer mobilt arbetssätt, vilket man hoppas kan leda till ökad effektivisering, kvalitet och transparens.

Etik, säkerhet och AI

Undersökningen är genomförd av Komet och är baserad på en enkät som besvarats av över 200 myndigheter, regioner och domstolar under 2019. I den lyfts också fram ett antal utmaningar rörande säkerhet och yrkesroller i förändring. Lagar och förordningar är inte helt anpassade till tekniken och processen för att utveckla diverse regelverk går för sakta.

Över 50 procent av de svarande ser ett antal etiska utmaningar och målkonflikter i spåkulan. Här kan frågor uppstå kring människors integritet i förhållande till andra intressen, som exempelvis tillgång till data för att kunna göra medicinska behandlingar bättre. Även vad gäller AI finns frågetecken kring ansvarsutkrävande och svårigheter att sätta etiskt ansvarsfulla gränser för vad maskiner får göra och inte.

– Svaren visar att de som är verksamma inom offentlig sektor reflekterar över sitt förhållningssätt. Det finns en medvetenhet om att teknikutvecklingen kräver avvägning mellan intressen som rör säkerhet för individ och samhälle i förhållande till effektivitet och innovation, säger Charlotte Hall, utredningssekreterare, Komet.

Kommittén för teknologisk innovation och etik arbetar på uppdrag av regeringen för att Sverige ska vara ledande på ansvarsfull utveckling och användning av ny teknik. 

Källa: Komet

29 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT