Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

IDC guidar molnresan

tjej-idc-cloud.jpg

Till 2023 kommer 90 procent av alla företag att ha en multicloud-strategi. För att förflytta sig till multicloud bör företag sätta ihop ett digitalt dreamteam, ha styrning, vision och nätverk på plats innan man börjar och vara noga med att förstå molnets utgifter. Det menar Carla Arend på IDC.  

– Vi är nu inne i eran multicloud 2.0. Att det kallas så är på grund av att företag just nu är inne i ett väldigt viktig steg i deras molnresa. Multicloud 1.0 har många snubblat in i, det vill säga att en organisation använder många moln men det var inte nödvändigtvis en strategi från början. I multicloud 2.0 ska kontrollen och styrningen tillbaka till molnstrategin.

– Den första vågen var också ofta baserad på en virtuell infrastruktur, en länk mellan ett on prem privat moln och ett offentligt moln. Hela 53 procent av företagen i Norden gör på det sättet. I 2.0 kör man container-baserat på flera molnplattformar och det är då företag på riktigt kan bli multicloud, eftersom man då omedelbart kan vara i många olika moln och anpassa efter behovet, säger Carla Arend, Senior Program Director på analytikerfirman IDC, på Red Hat Forum i Stockholm.

Multicloud

Multicloud är att använda sig av fler än en leverantör inom samma typ av moln, publikt eller privat. Genom att nyttja fler än ett moln kan man få de fördelar man vill ha, från olika leverantörer. 

Till 2023 tror IDC att 90 procent av världens största företag kommer att ha en multicloud-strategi på plats. Det är en följd av att mognadsgraden i molnet ökar konstant. På frågan om var man befinner sig i sin molnresa svarade i år 20 procent att de är i startfasen där de använder molnet men utan någon specifik strategi. Till 2021 förväntas den siffran gå ner till 6 procent.

– Samtidigt som företagen på andra sidan av spektrat, de som upplever att de optimerar sin molnresa och startade arbetet redan för flera år sedan, kommer att öka. Enligt IDC optimerar 11 procent mot molnet idag men om två år är motsvarande siffra 28 procent. 

– Att vi går mot containrar och mikrotjänster skapar också en ny it-miljö där man kan experimentera mer. Du kan utveckla en idé, sätta upp en prototyp och flytta in den i molnet på bara några timmar, järmfört att men tidigare kunde få vänta på en server i månader. Det innebär att startups kan gå direkt in och störa en marknad och blir globala snabbt, så det gäller för de stora drakarna att hänga med.

Ett digitalt dreamteam 

För att starta resan mot multicloud bör man, enligt Carla Arend, skapa ett digitalt dreamteam, bestående av till exempel operativ chef, utvecklingsansvarig, ekonomichef, it-säkerhetschef, HR-chef och marknadschef. Dessutom gäller det att ha fem saker i åtanke innan man påbörjar flytten.

– Först och främst, nätverket måste vara på plats. Får man inte till nätverket så kommer man inte lyckas med sin molnstrategi. Nummer två är att använda containrar, mikrotjänster och API:er, så datan blir öppen och fri från silos och hårdvara. Sedan gäller det även att inkludera bra sakerna från servertiden, men att de justeras lite. 

– Automation är en annan nyckel. När vi bygger de skalbara miljöerna så kan de inte hanteras manuellt på samma sätt. Och sist men inte minst krävs styrning, det vill säga, vem äger it-miljön och datan och vem är ansvarig för kostnader och bestämmer om vilka moln vi ska in i?

Och vad behövs för att lyckas när med multicloud-strategi?

– Först och främst en vision, varför gör vi flytten och vilken nytta ska det göra? Ha också koll på molnekonomin. Många kunder har problem med att förstå räkningarna de får från molnleverantören. Det behövs också högkvalitativ teknik, vilket ofta är det minsta problemet. Tekniken mognar snabbt och finns därute. Den sista men även svåraste är person- och företagskulturen, hur förändrar vi vårt sätt att arbeta? Här behövs mycket förändringshantering om inte organisationen ska hamna på efterkälken.

17 oktober 2019 Uppdaterad 1 november 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Säker Data, Eu, Microsoft, Människor Går Omkring I Ett Köpcentrum

Microsofts data stannar inom EU

6 maj 2021 säkerhet

Microsoft kommer att erbjuda kunder möjligheten att lagra sin data inom EU. Daniel Akenine, teknikchef Microsoft Sverige, menar att det kommer att förenkla datahanteringen för svenska verksamheter. Förhoppningen är att lösningen ska vara på plats i slutet av 2022. 

Träd Sedda I Marken Ur En 360Vy

Träddata bättre i molnet

21 apr 2021 digit

Haglöf Sweden utvecklar mätverktyg för vård och avverkning av skog och har kunder över hela världen. I appen Haglöf Link kan kunder ladda upp och ta del av analyser och övervakning av sin skog och framöver finns planer hur AI kan förbättra verktyget.  

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

En Bit Av Jordklotet Över Atlantenmed Massa Internettrafik Mellan

Googles nya kabel

10 feb 2021 digit

Google har invigt en ny nätverkskabel mellan USA och Europa. Kabeln Dunant kan skicka uppemot 250 terabit i sekunden och förhoppningen är att den bland annat ska underlätta AI-utveckling.  

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund

Oracle + Tiktok

15 sep 2020 digit

Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.  

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

Molnplugg i Gästrikland

1 jul 2020 digit

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.