Dyr säkerhetsläxa

en nästan uppbrunnen dollarsedel i luften.jpg

Svenska företag förlorar tre gånger så mycket pengar 2019 som 2018 på grund av säkerhetsintrång. Samtidigt är budgeten för att förebygga intrång är oförändrad. Det visar en undersökning från NTT Security.

– Nu gäller det att omgående sätta säkerhetsfrågan högre upp på agendan och öka investeringarna i förebyggande syfte. Annars riskerar de reaktiva kostnaderna att öka ännu mer vid ett säkerhetsintrång, säger Björn Lantto, säkerhetsexpert på NTT Security.

30 miljoner

Ett svenskt företag förlorar i genomsnitt 30 miljoner kronor att återhämta sig från ett dataintrång. Det är en trefaldig ökning mot 2018 då samma siffra låg på cirka 10 miljoner kronor. Detta samtidigt som att budgeten för att hantera och förebygga dataintrång inte har förändrats.

Nästan tre av fyra svenska företag uppger att de har haft ett säkerhetsintrång det senaste året, vilket är betydligt högre än genomsnittet hos företag från tillfrågade i de 20 olika länder som deltog i undersökningen. Där är siffran strax under hälften, 44 procent.

Försämrad tillväxt

I snitt lär attackerna ha hämmat de svenska bolagens tillväxt med 34 procent.

– Svenska företag har under det senaste året varit duktiga på att ta fram processer för incidenthantering vid säkerhetsintrång. Trots det saknar nästan 40 procent av företagen detta helt. Det är ett område som de måste börja prioritera framöver, säger Björn Lantto.

Om undersökningen

Value Report 2019 genomfördes i februari 2019 av JGSAW Research på uppdrag av NTT Security. 2256 beslutsfattare (ej inom it) tillfrågades i USA, Chile, Indien, Italien, Japan, Spanien, Storbritannien, Tyskland, Österrike, Schweiz, Frankrike, Benelux, Sverige, Norge, Hong Kong, Singapore, Brasilien och Australien. Huvudsakligen var det organisationer och företag med fler än 500 anställda och som har valts ut från en rad olika branscher. 100 svenska respondenter är inkluderat i undersökningen.

Källa: NTT Security

2 oktober 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT