Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så blir Sweco digitalt

Digital office ska ge Sweco en rejäl skjuts i bolagets digitalseringsarbete. Om projektet faller väl ut för de nästan 15 000 anställda kan Daniel Sandbergs roll som digitaliseringschef till och med bli överflödig.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 10 september 2019 digit

– Digitalisering förändrar organisationer, företag och samhällen, och vi känner att vi behöver koppla ett grepp om den förändringen och leda våra organisationer genom den för att fortsätta vara relevanta för våra kunder och medarbetare, säger Daniel Sandberg, digitaliseringschef på Sweco.

Hur tar ni er an förändringen som sker?

– Vi arbetar med lite olika saker, men det är ett ganska nytt arbetssätt så vi fokuserar på att sätta ramarna runt frågan just nu. Men mycket handlar om att skapa en medvetenhet i vår organisation för vad de digitala teknologierna kan hjälpa oss med och hur de kan förbättra vår leverans och skapa ännu mer kundvärden. Det är jätteviktigt att för oss att få våra medarbetare att förstå vad det finns för potential. Sedan vill vi arbeta med att skapa mer nyfikenhet och kreativitet runt digitalisering. Vi tror att när kunskapen kommer längst ut till våra medarbetare och våra duktiga ingenjörer och arkitekter så kan de lättare applicera de nya möjligheterna i sina uppdrag. Det är först då det börja hända grejor och vi blir innovativa och kan skapa ännu mer kundvärde.

Ni kallar det digital office. Hur skiljer det sig från it-avdelningen?

– Till att börja med tror jag att det är viktigt att säga att de går ganska mycket hand i hand. Den traditionella it-leveransen är avgörande och jätteviktig för att detta ska vara möjligt och det är vår hygienfaktor kan man nästan säga. Vi tittar på processerna vi har i vår verksamhet och hur de kan effektiviseras med hjälp av ny teknologi. Men ibland handlar det bara om att titta på processerna för att förstå dem bättre. Den största delen handlar vidare om förflyttning av våra medarbetare. Att de ska bygga upp nya kompetenser och få dem att förstå vad det här handlar om.

Är det ni eller kunderna som tryckt på förändringen?

– Både och skulle jag säga. Vi förstår att kunderna har höga förväntningar på våra leveranser och vår förmåga att använda ny teknologi i våra uppdrag. Men det kommer också från våra medarbetare som förväntar sig att en arbetsgivare ska ha den här typen av förmågor och möjligheten att använda moderna verktyg och att man får möjlighet att arbeta på lite nya sätt. Det är både ett utifrån- och ett inifrånperspektiv.

Var hoppas du att ni är om ett par år?

– Det är en intressant fråga, för frågan är om den här typen av roll som jag har behövs om två-tre år. Jag tror att det är för tidigt att säga än och vi får se vad det här tar vägen. Uppdraget i sig handlar ju om att hjälpa till med att förflytta organisationen, men med tanke på att det kommer nya teknologier och nya lösningar hela tiden finns det ju en risk eller en möjlighet, beroende på hur man ser det, att den här typen av roll behövs även bortom femårsstrecket. Men det beror lite på hur snabbt vi arbetar och vad som händer i framtiden.

Rekommenderad läsning

LisaCalleGartner_960x640.jpg
podcast

Tänk exponentiellt och hacka kulturen

11 nov 2016 gartner symposium

 Hur gör du på bästa sätt för att omsätta bra idéer du har fått under Gartner Symposium i din organisation? Och framförallt, vad ska du inte göra. Det pratar Kalle Hultenheim och Lisa Nore om i Voisterpodden.

dafgards 960640.jpg

Familjen först för Dafgårds

9 okt 2017 digit

Familjeföretaget Dafgårds är ett av Sveriges största livsmedelsföretag med Gorbys piroger som en av storsäljarna. Också när det gäller företagets digitalisering är receptet att hålla det i familjen och ta vara på medarbetarnas kompetens och engagemang.

mellanskog-960640.jpg

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

anna-maria jonas emilsson.JPG
video

Amazon och VMware i nytt molnsamarbete

12 jun 2017 digit

VMware och Amazon har gått in i ett samarbete som innebär att Amazon framöver kommer bygga sina molntjänster på VMwares plattform. Enligt Anna-Maria Löweberg på VMware och Jonas Emilsson på Atea så kan det innebära stora möjligheter för kunder, branschen i stort och för VMware. 

den årliga tennistävlingen i båstad.jpg
video

När it styr utvecklingen

14 aug 2018 digit

Mer samverkan mellan kommuner, gärna tydligare krav från staten och varför finns det inget alternativ till bank-id. Det är några av punkterna som it-driftcheferna i Båstads och Marks kommun tar upp när de ses i Voisterstudion.

lantmäteriet-boverket-960640.jpg

Regeringens nya uppdrag

19 jul 2018 ledarskap

Regeringen har gett Boverket och Lantmäteriet i uppdrag att effektivisera samhällsbyggnadsprocessen genom digitalisering. 

byggboom-med-gaming.jpg

Byggboom med gaming

16 nov 2018 digit

En djungel av begrepp och it-system som inte kommunicerar med varandra är stora utmaningar för tillverkare av modulhus. Ny forskning från Luleå tekniska högskola visar hur teknik från dataspelsvärlden förenklar och rationaliserar det industriella byggandet av flerbostadshus.

minimalistisk-stol-i-rott.jpg

Tid för trä

8 jan 2019 digit

Med stöd från EU sjösätts nu projektet Trämanufaktur – tillverka i trä som är en testmiljö för automatiserad och digitaliserad produktion inom bygg, komponent- och möbeltillverkningen i Västra Götalandsregionen.

betong-960640.jpg

Gjutet med sensorer

13 mar 2019 digit

Genom att kombinera all data från en byggplats i ett enda system effektiviseras hela bygg- och uppföljnings­processen. Det är ett av målen när några av byggbranschens tungviktare nu samarbetar i ett Vinnova-finansierat projekt om hur sensorsystem kan bidra till att förbättra betongbyggandet.