Lean, mean beslutsmaskin

söt robot med skiftnyckel mot gul bakgrund.jpg

Företag som arbetar enligt lean-metoden i kombination med simuleringar får bättre underlag för beslutsfattare i arbetet med systemdesign och förbättring för ökad prestanda. Det visar ny forskning vid Högskolan i Skövde.

– Tidigare har forskare bara tittat på hur simulering kan bli en del av lean-verktygslådan, men jag ser att kombinationen kan gå åt båda håll. Det blir en win-win-situation, säger Ainhoa Goienetxea, doktorand i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, som i sin forskning kommit fram till ett sätt att kombinera lean med simuleringsbaserad optimering.

Fokus på delaktighet

Managementfilosofin Lean består av olika principer, metoder och verktyg och används inom bland annat industrin, byggbranschen och sjukvården. Lean handlar om att förbättra verksamheten och maximera kundnyttan genom att bland annat fokuserar på människors delaktighet.

Simulering är en teknik där man i en mjukvara bygger verkliga system där det går att testa olika scenarier, innan de testas i verkligheten. Det kan handla om allt från utvärdering av taktiska förbättringar, till utformning av nya system på strategisk nivå.

Mer verkstad

Ainhoa Goienetxeas forskningsresultat finns nu samlat i ett ramverk med olika typer av komponenter som kan vägleda organisationer som jobbar med lean till att arbeta mer med simulering. Resultatet kan bli att de överkommer begränsningar med leans verktyg för att hantera systemvariation och dynamik.

Syftet är att stödja beslutsfattarna till att fatta kvalitetsbeslut när de jobbar med systemdesign eller förbättring även i komplexa scenarier.

Nästa steg för Ainhoa Goienetxea blir sannolikt ett fokus på sjukvården.

Källa: Högskolan i Skövde

3 september 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng