Sverige intar rymden

ssd-esrange-satellit.jpg

50 år efter månlandningen pågår en ny rymdkapplöpning där Sverige kan ta plats bland de stora rymdnationerna genom utveckling av Esrange utanför Kiruna. Nu kompletteras rymdbasen med en testanläggning för bland annat återanvändningsbara raketer. 

– Data från satelliter är nyckeln till att kunna lösa en av vår tids största utmaningar och det finns brist på uppskjutningsplatser. Här har Sverige möjlighet att göra skillnad, på riktigt. Det är just nu fönstret är öppet och det är en chans som inte kommer igen, säger Stefan Gustafsson, strategichef på statliga rymdbolaget SSC. 

Utgår från Esrange

För Sverige innebär detta stora möjligheter genom den planerade utvecklingen av rymdbasen Esrange. En första investering gjordes av regeringen 2018 då 60 miljoner kronor avsattes till testverksamheten som nu etableras. Den befintliga infrastrukturen på basen tillsammans med ett stort tekniskt kunnande gör att Sverige har en unik möjlighet att göra Esrange till Europas ledande rymdbas. 

En satsning på satellituppskjutning bidrar även till de globala hållbarhetsmålen, då information om jorden, atmosfären och haven från satelliter är ett ovärderligt hjälpmedel för att kunna övervaka miljön och klimatet. Skogsbränder, glaciärsmältning, koldioxidutsläpp, ozonhål och ökenutbredning är bara några av många exempel där data från satelliter spelar en avgörande roll för att förstå det som sker.

Små satelliter 2021

– Förutsatt att finansieringen blir klar kan vi komma igång med att sända upp små satelliter redan 2021. Då kan Sverige genom SSC tillföra viktig kapacitet till marknaden men även locka till oss kompetens och företag inom rymdsektorn från resten av Europa och världen, säger Stefan Gustafsson.

Sedan 1966 har nästan 600 raketer skjutits upp från Esrange, huvudsakligen för forskningsändamål.

Källa: SSC

13 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT