Så funkar Facebooks valuta

massa dollarsedlar.jpg

Facebook ser över möjligheterna att lansera sin egen valuta, Libra. Men en ny forskningsrapport pekar på en mängd regulatoriska hinder för lanseringen. Och den amerikanska kongressen är inte heller positiv till Facebookvalutan.

– Jag tycker inte att ni ska lansera Libra överhuvudtaget, säger Carolyn Maloney, kongressledamot för Republikanerna i USA, under ett förhör med Facebooks kryptovalutachef David Marcus, i juli.

Carolyn Maloney är inte ensam. USA:s president Donald Trump, ledare för G7-länderna, och Mark Carney, chef för Bank of England har alla uttryckt oro över Libra.

Blockkedjor, men inte kryptovaluta

Libra bygger på blockkedjeteknik, precis som kryptovalutor som exempelvis bitcoin. Den stora skillnaden är att bitcoins värde och transaktioner bygger på en öppen databas där systemets användare kan se alla transaktioner och block som läggs på blockkedjan, medan Libra är centraliserat och endast behöriga aktörer kan lägga till nya block och göra transaktioner.

Tanken är att en portfölj med andra valutor och värdepapper ska användas för att värdera valutan och som därmed går under namnet stablecoin, eftersom den är mer stabil än de traditionella kryptovalutorna.

Valutan ska vara till för att handla med på Facebook och ett billigare sätt överföra pengar över nationsgränser. Plånboken kallas Calibra och kommer byggas in i Facebook, Whatsapp och Instagram som samtliga ägs av Facebook Inc.

Regleringar att vänta

Facebook har lovat att nå en överenskommelse med berörda reglerare av traditionella pengar, som exempelvis US dollarn eller Euron.

Från Facebooks håll vill man veta vilken typ av granskning man kan komma utsättas för, för att sedan rätta sig därefter det, men om det blir för mycket reglering kan det innebära att Facebook överger tanken på att skapa en valuta, menar Jerry Brito, vd för kryptovalutaundersökningsbolaget Coin Center.

– Om det kommer att klassas som ett slags värdepapper kanske det inte fungerar som den valuta bolaget har tänkt sig och då kan Facebook komma att överge hela projektet, säger Jerry Brito. 

Om Libra lanseras går det bara att spekulera i vad valutan kan innebära vid framtida finanskriser och hur Libraföreningen kan komma att agera.

– Målet för traditionella centralbanker är att stabilisera pengaflödet för landet ska kunna återhämta sig. Det är oklart vems intresse som tas i beaktning för att stabilisera Libra i en sådan situation, säger Lana Swartz, professor i mediastudier vid University of Virginia.

För stort för att misslyckas

Ett område där valutan skulle kunna spela en betydande roll, menar Ross P Buckley, juridikprofessor vid University of New South Wales, är pengaöverföringen som äger rum när personer från utvecklingsländer skickar pengar till släkten i hemlandet. Det traditionella betalsättet är belastat med avgifter, vilket inte Libra skulle vara.

Ross P Buckley har tillsammans med två kollegor nyligen publicerat en forskningsrapport där de konstaterar att Libra står inför många regulatoriska utmaningar.

– Libra är kanske det ultimata exemplet på något som med hög sannolikhet kommer gå från att vara för litet för att bry sig till för stort för att misslyckas på en väldigt kort tid, noterar forskarna i sin rapport.

Källa: BBC, Veckans affärer

22 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT