Ryssland vs Google

ryssland-protester.jpg

Ryssland har ökat trycket på Google att censurera politiska och, vad de anser, illegala demonstrationer i landet. Landets medienämnd Roskomnadzor har hört av sig till Google och insisterat på att man måste sluta marknadsföra dessa olagliga event på Youtube.

Ryssland uppskattar inte att kanaler på Youtube livesänder från landets regimkritiska protester. Landet gillar inte heller att kanaler använder pushmeddelanden och andra åtgärder för att sprida informationen. 

Roskomnadzor har meddelat att man ser fortsatt marknadsföring som att Google blandar sig i Rysslands angelägenheter och att man då bör betrakta bolaget som fientligt inställt till landet. 

Att frågan kommer på tal är inte förvånande. Demonstranterna har kritiserat lokalvalen i Moskva, där de anser att oppositionspolitiker blivit diskvalificerade. De har också kritiserat president Putin för att föra en antidemokratisk politik. Den senaste protesten samlade cirka 50 000 personer. 

Google har ännu inte kommenterat de nya kraven från Ryssland, men flera experter anser att Ryssland sätter bolaget i en svår sits. Å ena sidan vill man inte skada den politiska friheten i Ryssland och försämra Youtubes rykte i landet, å andra sidan vill man inte heller att Ryssland blockerar hela eller delar av videotjänsten. 

Källa: Engadget, The Guardian

14 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng