Plattor mot hjärtsvikt

ett gummihjärta med plåster.jpg

Om patienter med hjärtsvikt får tillgång till sin information hemma, blir de tryggare och gör inte lika många sjukhusbesök. Det konstaterar Skånes universitetssjukhus i en ny undersökning.

– Vi kan se att gruppen som använde läsplattan i hemmet hade drygt 50 procent färre vårddygn på sjukhus jämfört med de patienter som inte använde den. Resultaten stödjer liknande studier som gjorts i andra delar av landet, säger Daniel Sahlin, projektledare e-hälsa, VO akutsjukvård och internmedicin, Skånes universitetssjukhus.

Kunskap och råd

Patienter med kronisk hjärtsvikt är ofta inlagda på sjukhus. Men genom att följa sina symptom hemifrån och rapportera in på en platta får de råd hur de kan gå vidare. Programmet i plattan är bland annat kopplat till en våg som delar med sig av mätvärden.

Med hjälp av läsplattan kan de även utbilda sig och få värdefull kunskap om och hamnar därför mer sällan i akuta situationer som kräver att de måste läggas in på sjukhus.

Kronisk hjärtsvikt

  • Kronisk hjärtsvikt är en vanlig sjukdom framför allt bland den äldre delen av befolkningen.
  • Vid hjärtsvikt orkar hjärtat inte pumpa tillräckligt med blod ut i kroppen.
  • Orsaker till hjärtsvikt kan vara till exempel kärlkramp, hjärtinfarkt, högt blodtryck, hjärtrytmrubbningar, fel på hjärtklaffarna eller sjukdom i själva hjärtmuskeln.
  • Patienter med kronisk hjärtsvikt är den patientgrupp som behöver mest akutsjukvård.
  • I Skåne är cirka 26 000 personer drabbade av hjärtsvikt. Av dessa vårdades 7 200 patienter totalt 83 200 dygn inneliggande på sjukhus under 2018.

Efter att ha genomfört studien på 140 patienter planerar Daniel Sahlin och hans kollegor nu för framtiden.

– Vi vill gå vidare och har börjat förbereda en upphandling av ett digitalt hjälpmedel så att fler patienter i regionen kan få använda detta. Det skulle innebära en stor förbättring för patienternas livskvalitet samtidigt som det skulle minska antalet vårddygn avsevärt, säger Sofia Gerward, sektionschef intermedicin och kardiolog på Skånes universitetssjukhus.

Källa: Skånes universitetssjukhus

16 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim Lefflerit i vårdenFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng