Myggjakt med laser

mygga mot vit bakgrund.jpg

Inte sällan smiter mygg in i rummet och sätter sig på en plats där man inte ser dem. Snart kan du få hjälp av en laserstråle.

– Att döda en mygga är faktiskt den lätta delen. 90 procent av problemet är att ta reda på var den är, säger Nadav Benedek, grundare av Bzigo som har utvecklat en laser som hittar myggan åt dig.

Som liten minns Nadav Benedek hur hans far brukade komma in i hans rum och spendera runt tio minuter varje kväll för att ta kål på myggen. Sedan dess har Nadav Benedek funderat mycket kring hur man kan göra det lättare att hitta myggen.

Mygga detekterad

Som 39-årig ingenjör är han nu ett steg närmare lösningen i from av en liten svart låda, stor som en smart telefon, utrustad med laser som upptäcker och markerar var i rummet myggan befinner sig. Därefter skickar den en notis till en app på din telefon som säger att det nu finns en mygga att döda, och som du inte kan missa var den finns, tack vare laserstrålen.

–  Myggor håller oftast till uppe i taket. Om du sätter lasern i hörnet av ett rum och riktar den uppåt kan den täcka en större yta, säger Nadav Benedek.

Kameran är utrustad med infraröd strålning så att den kan se i mörka rum, och lasern är så pass svag att den kan riktas in i ett öga utan att vara farlig.

– Att få lasern att inte reagera på annat än myggor har varit en av de största utmaningarna, säger Nadav Benedek.

700 000 dödsfall

En fungerande prototyp finns nu färdig och man hoppas kunna nå marknaden inom ett par år.

Nadav Benedek betonar att myggor inte bara är något som är irriterande, utan överför virus till människor som orsakar runt 700 000 dödsfall om året. 

Nu arbetar man med att utveckla en prototyp för utomhusbruk samt undersöker möjligheten med en laser som dessutom kan ta kål på myggorna.

Källa: Israel21c

8 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng