Fejktunga testar whiskey

whiskey i glas med is.jpg

Forskare i Glasgow har tagit fram en artificiell tunga som både kan åldersbestämma whiskey och även ha koll om den är förfalskad. Innovationen bygger på hur guld och aluminium förändrar sig i olika miljöer.

– Vi kallar det för en artificiell tunga eftersom den fungerar på ungefär samma sätt som en mänsklig tunga. I likhet med vår tunga kan den inte identifiera exakt de olika beståndsdelarna som gör att kaffesmaken skiljer sig från äpplejuicesmaken, men den kan med lätthet göra skillnad på de olika kemiskt komplexa strukturerna, säger Alasdair Clark, forskare på University of Glasgow’s school of engineering, och en av personerna bakom tungan.

Mer exakt

När whiskey hälls på ett sorts rutnät av nanostora partiklar av metallerna, förändrar dessa partiklar sig, och förändringarna sker på olika sätt beroende på vad det är för vätska de utsätts för.

– Vi är inte de första att skapa en artificiell tunga, men vi är de första att göra en enskild tunga som använder två typer av artificiella smaklökar i nanostorlek som kan berätta mer om smaken av varje prov och som både är snabbare och ger ett exakt resultat, säger Alasdair Clark.

Falsk alkohol

artificiell tunga.jpg

Forskaren Alasdair Clark med en uppförstorad variant på den artificiella tungan, som annars är mindre i storlek än vad vad vårt öga kan uppfatta.

Tungan kan känna skillnad på 12, 15, och 18 år lagrad whiskey. Enligt forskarna kan innovationen användas bland annat för att upptäcka förfalskad alkohol.

– Utöver det uppenbara exemplet, skulle det också kunna användas inom säkerhetstestning av livsmedel och vid andra typer av kvalitetskontroller. I stort sett inom alla områden för att testa smak, säger Alasdair Clark.

Källa: University of Glasgow

15 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, University of Glasgow

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT