Bättre än antibiotika

fager-bakteriofager-mcmanus.jpg

En nyutvecklad antibakteriell gel framställd av bakteriedödande virus, bakteriofager-virus, öppnar för en rad viktiga tillämpningar inom medicin och miljöskydd. Gelen kan vara en lösning på det växande hotet från antibiotikaresistenta virus.

– Bakteriofager finns runt omkring oss, inklusive i våra kroppar och är bakteriens naturliga rovdjur. Där det finns bakterier finns det också bakteriofager. Det vi gjort i laboratoriet som är unikt är att uppnå en unikt hög koncentration som resulterat i ett fast material, säger Zeinab Hosseini-Doust, kemiingenjör vid McMasteruniversitetet i Ontario, Kanada.

Zeinab Hosseini-Dousts laboratorium är specialiserat på att utveckla tekniska lösningar för infektionssjukdomar. Det nya materialet är resultatet av en omfattande odling och packning av så kallade bakteriofager-virus, eller fager.

Fager för alla bakterier

Bakteriofag betyder bakterieätare. De är virus som angriper och slår ut de sjukdomsalstrande bakterierna i kroppen. Detta görs genom att viruset infekterar bakterien, förökar sig i den och spränger den. De nya viruspartiklarna infekterar fler bakterier och en kedjereaktion startar.

Till skillnad från antibiotika som slår ut livsviktiga funktioner hos många viktiga bakterier angriper bakteriofagerna bara en eller några få stammar av bakterier. I bästa fall kan de slå ut en skadlig bakterie utan att störa andra mikrober. Denna anpassning är samtidigt en nackdel eftersom man måste veta exakt vilken typ av bakterie som är orsaken till infektionen för att kunna ta fram det rätta fagviruset.

Ytliga skador så som brännskador, sår- och urinvägsinfektioner är relativt lätta för bakteriofagerna att bota. Inre infektioner är dock svårare och det behövs väldigt stora doser fager för att komma i kontakt med bakterierna i blodet.

Bakteriofager är en viktig del av jordens ekologi. I naturen är bakteriofagerna, eller fager som de också kallas, drygt tio gånger fler än bakterierna. Vi äter och dricker dem hela tiden. Hittar de inga bakterier som faller dem i smaken försvinner de helt av sig själv.

Källa: Anders Nilsson, Stockholms universitet

 

Processen gjorde att fagerna samlade sig till flytande kristaller som med hjälp av ett kemiskt bindningsmedel bildar en gelatinliknande substans som kan läka sig själv när den skärs.

Mänsklig vävnad

Fager är de vanligast förekommande organismerna på jorden, de är till och med fler än bakterier. Varje milliliter av den antibakteriella gelén innehåller 300 biljoner fager. Detta i en tid när hotet från antibiotikaresisten växer snabbt över hela världen.

Den nya gelen kan bland annat användas som antibakteriell beläggning för implantat och artificiella leder, som ett sterilt tillväxtställning för mänsklig vävnad, eller i samband med omfattande miljösaneringsprojekt, till exempel vid skadliga utsläpp.

– Vi behöver nya sätt att motarbeta bakterier, och eftersom bakteriofager kan döda antibiotikaresistenta bakterier är detta ett lovande alternativ, säger Lei Tan, doktorand och medförfattare till studien.

Nobelpristeknik

Enligt forskarna kan DNA från bakteriofager enkelt modifieras till specifika celler, inklusive cancerceller. Genom den Nobelprisbelönade tekniken fagvisning är det möjligt att hitta fager som är inriktade på plast eller miljöföroreningar.

Källa: Eurekalert

14 augusti 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT