Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Vattenfall satsar på AI

Statliga Vattenfall tar hjälp av AI för att hantera bolagets tradingverksamhet. Med hjälp av algoritmisk trading kommer stora mängder data att kunna analyseras och bli underlag för beslut, en verksamhet som idag sköts av traders. Det säger Magnus Hall, vd på Vattenfall. 

Text Elisabeth Nore Foto Fredrik Kron 2 juli 2019 digit

– Vi tittar på möjligheten att göra förutsägelser i vårt underhållsarbete och vi tittar på kundprocesser som dels handlar om möjligheten att sköta våra kundprocesser digitalt, dels att utveckla nya produkter med digitala funktioner. Men vi har också en stor tradingverksamhet i Vattenfall och tittar på hur vi kan använda AI för att göra algoritmisk trading, säger Magnus Hall, vd för Vattenfall.

Kan du utveckla det som handlar om AI och handel?

– Idag har vi traders som gör sina bedömningar av marknaden. Det vi nu arbetar med är att vi ska kunna analysera data i stora mängder så att algoritmer ska kunna ta besluten. Och också automatisera back office-funktionen. Vi börjar med back office och sedan ska vi titta på tradingen i ett nästa steg.

Vi fick precis höra att Vattenfall har tappat 49 000 kunder. Hur ska digitalisering hjälpa er att växa?

– Digitalisering förenklar servicen för våra kunder på olika sätt. De kan hitta information hos oss och vi kan ge dem besked om saker enklare i digitala kanaler. Jag vill också säga att vi har tappat kunder framförallt för att vi inte använder oss av så kallade jämförelsesajter. Det är inte att vi har haft dålig service, utan den här typen av kunder omsätter mycket och försvinner också. Men vi har valt att inte köpa tillbaka alla kunder, helt enkelt.

Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

Hur jobbar ni med digitalisering och hållbarhet?

– Jag tror att alla de här processerna hänger ihop. Om du tittar på tillgänglighet i alla våra anläggningar och förutsägbart underhåll kan man säga att ju högre effekt desto bättre hållbarhet. Alla digitala förflyttningar vi gör tror jag påverkar hållbarheten på ett eller annat sätt.

Rekommenderad läsning

ASF 960640.jpg

Branschen tycker till om hållbarhet

13 jul 2017 digit

Under Atea Sustainability Focus Forum i Almedalen samlades personer verksamma inom hållbarhet och väldigt olika branscher. Voister tog tempen på några av dem, bland annat Svenska kyrkan och Uppsala kommun, och frågade vad de största utmaningarna inom hållbarhetssektorn är just nu. 

massor av bilar i en backspegel.jpg

I Kinas backspegel

16 jul 2018 digit

Sverige har bra förutsättningar att ställa om till en hållbar trafik med självkörande fordon. Men för att det ska bli verklighet måste de stora fordonstillverkarna börja ställa om på allvar, menar elbilsföretaget Einrides vd Robert Falck.

deedster-app-miljö-960640.jpg

Svensk app räddar klimatet

28 aug 2018 digit

Om alla länder levde som vi i Sverige skulle det behövas fyra jordklot. Deedster är appen som ska få Sverige, och framöver världen, att agera mer hållbart.

brandbil-ostermalm.jpg

It för brandfritt Stockholm

10 apr 2019 digit

Storstockholms brandförsvar använder digitalt kartstöd som hjälp vid utryckningar, är diplomerade enligt Svensk miljöbas och skickar förbrukad elektronik till återanvändning. 

besviken-kvinna.jpg

Framtiden är missförstådd

11 apr 2019 digit

Tiden är kommen när en ensam 18-åring kan skapa världens största havsrening, när innovationer som tryckpressen kan ske dagligen och när vi vuxna måste bli barn igen. Det menar Kris Östergaard från Singularity University.

goteborg-ai.jpg

Göteborg navet för AI

8 feb 2019 digit

Det nationella centret AI Innovation of Sweden har öppnats. Satsningen ska fungera som en motor i det svenska AI-ekosystemet.

leksakståg på en träräls.jpg

Rambolls nya kollega

8 apr 2019 digit

Ramboll använder en algoritm för att underlätta arbetet vid upphandlingar. Arbetsfördelningen blir jämnare och i förlängningen kan alla parter vara mer trygga med att byggnationskraven uppfylls.

tre öringar hoppar i vatten.jpg

Så jobbar Vattenfall hållbart

25 apr 2019 digit

3D som visar hur fiskar beter sig i strömmande vatten är ett av Vattenfalls hjälpmedel för att ta ansvar för en hållbar miljö. Men även drönare och sensorer bidrar till bolagets hållbarhetsarbete.

hjärna-ai-data960640.jpg

En AI vi förstår

23 apr 2019 digit

Inom AI finns en datadriven metod, exempelvis deep learning, samt en kunskapsdriven metod som baseras mer på logik. Dessa två kan än så länge inte samarbeta som hos människor, men det ska ett forskningsprojekt på Örebro Universitet försöka ändra på.