Tre it-musketörer

Istället för tre it-avdelningar driver det samägda bolaget Unikom it-utvecklingen i Hörby, Höör och Östra Göinge. Idag är fokus på hur RPA och IoT kan skapa medborgarnytta i de tre skånska kommunerna. 

– Unikom är ett kommunägt bolag som ägs av Hörby, Höör och Östra Göinge. Vårt största och viktigaste uppdrag är att samordna och få kommunerna att samverka över kommungränserna. Det är en utmaning men vi försöker påvisa de goda exemplen och på så sätt skapa incitament för verksamheterna att fortsätta samverka, säger Joakim Andersson, it-chef på Unikom.

Ge några konkreta exempel på samverkan?

– Vi har olika forum där vi hela tiden manar på att samverka. Idag är den fysiska miljön helt gemensam, inloggningsdomäner och så vidare. Verksamhetssystem är ett exempel där det finns mycket vinster att göra och där man i förlängningen skulle kunna ta del av varandras overhead.

Vad lägger du mest tid på?

– Möten och det är viktigt för att få igång den här dialogen. Vi har en central it-strateg som vi ofta möter för att lyfta viktiga frågor och se vad vi kan hitta för samordning.

Hur jobbar kommunerna med RPA och IoT?

– Det finns intresse och kommunerna blir i sin tur uppvaktade av olika leverantörer. Här blir vår uppgift att i möjligaste mån stötta och underlätta för införandet av de här lösningarna, och se om de kan vara intressanta att använda för fler kommuner.

Hur långt har ni kommit?

– För mig är tekniken den lilla utmaningen och de mjuka värdena är den stora utmaningen. Det gäller att få verksamheterna att prata med varandra och samarbeta, avslutar Joakim Andersson.

25 juli 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto Tim Leffler, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng