Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Tips från tunga banbrytare

ishtar och tuva.jpg

Ishtar Touailat och Tuva Palm.

Att våga stå upp för sina anställda, vara autentisk och inte tumma på sina värderingar. Det är några av tipsen från entreprenören Ishtar Touailat och styrelseproffset Tuva Palm under ett seminarium under Almedalsveckan.

– Jag ser mig själv som en banbrytare, även om jag kanske inte förstod det när jag började min karriär. Jag tillhörde inte normen och på så sätt kunde jag bidra till ett kreativt klimat, vilket ledde till bättre produkter. Det säger Tuva Palm, entreprenör, styrelseproffs och investerare, under en diskussion om vad som definierar en banbrytare under Almedalsveckan.

Alla har ansvar

Tuva Palm började sin karriär som kompilatorutvecklare. Då var hon den enda kvinnan på sin arbetsplats, och hon beskriver hur igenkänd hon blev på alla stora it-mässor hon besökte. Därefter har en karriär följt som CTO på Nordnet, Director för Consuming & Issuing på Klarna och nu sitter hon, bland annat i styrelsen för Leo Vegas.

För att ha tillräckligt på fötter för att kunna titulera sig banbrytare måste man våga driva förändring, menar Tuva Palm.

– I början av min karriär var jag säker på att jag kom med ett glädjebudskap om jag sa att vi kunde göra något på fem minuter som tidigare tagit fyra timmar. Men det kan i själva verket få medarbetarna i den organisation vars arbetsuppgifter man vill förändra att känna sig dåliga eftersom de kan känna att de borde ha tänkt på det tidigare. Här måste vi våga vara mer accepterande. Jag är själv en följare ibland, men samtidigt måste vi bli bättre på att tänka att alla i organisationen har ett ansvar.

Influensers och hockeyfrillor

På scen finns även Ishtar Touailat, affärsutvecklingschef på Techbuddy och tidigare innovationschef på Tieto, som bland annat har haft uppdrag av Näringsdepartementet att bygga upp ett innovationskontor på Stockholms universitet, med syfte att kommersialisera forskning.

Ishtar Touailat blev i år utsedd till en av Sverige supertalanger av tidningen Veckans affärer för sitt arbete med jämställdhet inom it-branschen.

– För mig är en banbrytare någon som bryter rådande strukturer. Det handlar om att stå upp för och inte tumma på sina värderingar och att man är autentisk och vågar visa sig sårbar. Jag åt lunch med Alexander Bard häromveckan som sa att 2015 influensers är 2020 hockeyfrilla. Det är inte äkta och man måste vara äkta om man vill inspirera och förändra.

Ishtar Touailat upplever att det i startup-kulturen många gånger finns ledare som inte står upp för sina anställda. Precis som Tuva Palm vidhåller Ishtar Touailat att det i det nya företagsklimatet är viktigt att var och en tar ansvar i sin organisation, oavsett roll, men det betyder inte att ledaren inte backar sina anställda när det blåser hårt.

– Vi har genom åren pratat mycket om IQ och EQ men den nya termen är XQ, det vill säga att kunna exekvera och ha förmågan att ta ansvar när man misslyckas och att ledare ställer sig bakom sina anställda, säger Ishtar Touailat.

– Jag vet ett antal startups som har en kultur där chefen inte backar upp och det är inte ett bra företagsklimat, säger Tuva Palm.

Förändring inifrån

Tuva Palm pratar berättar också om hur hon ofta använder sig av Sokrates förlossningsteknik, det vill säga att hjälpa medarbetare att vara en del av en lösning, även om det är ledaren som föreslår det.

– Låt medarbetarna få tid på sig att komma på så mycket av lösningen som möjligt. Det hjälper dem att känna att de äger frågan och att förändring kommer inifrån. Och börja med förändringar där det går snabbt att se resultat. Det här förstås tillsammans med att man har styrelsen med på tåget.

– Du måste ha en extremt solid idé som adderar värde och du måste vara konkret och oerhört disciplinerad när det handlar om innovation. När jag arbetade på Tieto med införandet av AI på sjukhus bad jag medarbetarna att skriva på avtal att de skulle allokera ett visst antal timmar per anställd inom en utsatt tidsperiod. På så sätt försäkrar man sig om att projektet driver framåt, säger Ishtar Touailat.

10 juli 2019 Reporter Tim Leffler Ledarskap Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

peniche-960640.jpg

Silicon Valley för havstech

17 jan 2019 ledarskap

Robin Teigland vill göra Peniche i Portugal till Europas digitala mecka med hjälp av den nya teknikhubben Ocean Tech Hub. Första projektet heter Peniche Ocean Watch och ska skapa en havsbaserad cirkulär ekonomi där hav möter digitalisering.

ung-kvinna-pa-fabrik-i-asien.jpg
video

Sverige som hållbar förebild

9 aug 2018 ledarskap

När RBA och Electronic Watch diskuterar it-branschens hållbarhet är målet en transparent leverantörskedja och tydliga riktlinjer för offentliga upphandlingar. Lagstiftning och medvetenhet är viktiga steg för en tryggare arbetsmiljö på världens fabriksgolv.

digitaliseringsradets-rapport-om-digital-kompetens.jpg

En bit kvar till digital ledartröja

28 jun 2018 ledarskap

Digitaliseringsrådets rapport om den digitala kompetensen i Sverige visar på ett gott grundläge men också på stora utmaningar. Bland annat för att motarbeta digitalt utanförskap samt på kort och lång sikt säkra kompetensbehoven inom bland annat välfärds- och IKT-sektorn. Ett stort ansvar för utvecklingen ligger på regeringen, SKL och Skolverket. 

Automatisering Ökar Jobboron

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021 digit

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Kvinna Sitter Framåtlutad Och Tittar I Kameran

Pandemin utmanar chefer 

28 apr 2021 digit

För kvinnliga chefer har distansarbete ställt högre krav på beslutsfattande och sammanhållning i arbetsgruppen. Samtidigt har manliga chefer i allt högre grad börjat lita på sin magkänsla. Det visar en undersökning från LinkedIn om hur Sveriges chefer hanterat pandemin.  

Eleonora Svanberg

Tjejen som dödar fördomar

8 apr 2021 digit

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

Tecknad Färgglad Glödlampa Mot Turkos Bakgrund

Uppfinn dig nio gånger

30 mar 2021 digit

Glöm chefen och hylla ledaren som får alla att våga misslyckas. Det krävs för att skapa en utvecklande, trygg och innovativ miljö där varje medarbetare tar ansvar och styr över sin egen förändring. Det är några tips från entreprenören Ishtar Touailat.

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.