EU:s smarta kläder
Personer med dövblindhet kommunicerar bland annat via beröring och rörelser på kroppen. Nu arbetar forskare i Borås med att digitalisera och integrera kommunikationssätten i kläder.
– Historiskt sett har textilen alltid varit nära människan, säger Nils-Krister Persson, docent inom Smart Textiles vid Högskolan i Borås.
Haptisk kommunikation innebär att en person tolkar omgivningen åt den med dövblindhet genom beröring på ryggen och andra delar av kroppen. Halvvägs in i EU-projektet SUITCEYES har forskarna tagit fram flera prototyper på plagg som kan simulera dessa rörelser.
Röd klänning
SUITCEYES står för Smart, User-friendly, Interactive, Tactual, Cognition-Enhancer that Yields Extended Sensosphere. Det är ett EU-projekt som leds av Högskolan i Borås. Målet med projektet är att utveckla en hel verktygslåda med instrument för att förbättra kommunikationen med personer som är dövblinda.
Plaggen har utvecklats i olika generationer. Det började med en röd klänning, som blev en svart klänning, en grön väst och nu är de framme vid fjärde generationen som är en svart väst med schackrutig rygg där varje ruta kan avge vibrationer.
Brett samarbete
Högskolan i Borås står för de textila innovationerna och semantiska tolkningar av omgivningen, forskare i Grekland arbetar med att ett gränssnitt som kan känna igen föremål och ansikten i omgivningen. Forskare i Leeds i England arbetar också med sensorteknologi för att upptäcka hinder i omgivningen samt att översätta detta till vibrationer och andra haptiska tecken.
– Vi arbetar nu med att integrera alla dessa delar så att kameran och datorn känner igen det som försiggår i rummet, skickar information till en kunskapsbas, som snabbt översätter den till haptiska signaler, som den som bär västen känner på ryggen genom de så kallade aktuatorerna, som sitter i plagget.
Snart ska den senaste generationen av prototyperna produceras i ett större antal så att funktionerna kan börja prövas vetenskapligt.
Källa: Högskolan i Borås
Läs mer om ämnet: