Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Check Points alla molnskydd

Nästan alla företag använder molnet i någon form. Check Points portfölj Cloud Guard skyddar både privata och publika moln vilket ska hjälpa kunder att säkra sin molnresa och digitala transformation. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Fredrik Kron 2 juli 2019 säkerhet

– På Check Point talar vi om molntjänster som en tjänst som är ny för våra kunder och därför kan det området vara lite oklart. Samtidigt ser vi hur kunder omfamnar molntjänster, och lär sig om molnet på ett mycket bättre sätt idag än tidigare. Detta gör dock inte att alla hot och svårigheter försvinner, och det ser förstås olika ut beroende på hur länge man har varit i molnet, säger Arnfinn Strand, Cloud Security Architect Europe, Check Point.

Hur jobbar ni med säkerhetshot i molnet?

– Vi har arbetat med säkerhet i 26 år. När molnet växte fram för drygt fem år sedan såg vi hur gamla hot mixades med nya. Då bestämde vi oss för att skapa nya produkter och också förändra gamla produkter, för att de ska passa i de här nya miljöerna. Både för att skydda våra kunder mot gamla hot, och för att skydda mot de nya typer av hot som exempelvis utnyttjar felkonfigurationer i molntjänsterna och även andra typer av problem som kan uppstå.

Vad är Cloud Guard?

– Cloud Guard är Check Points portfölj av produkter som skyddar i olika molnmiljöer. Det gäller både IaaS-miljöer som Azure och privata moln som VMware NSX eller Cisco ACI. Vi har också en produkt som heter Dome9 för publika molntjänster som lyfter de säkerhetsåtgärder som redan finns i molnet, och ger kunden möjlighet att få bättre synlighet och kontroll av dessa. Den tredje produkten är en SaaS-produkt och skyddar under resan in i SaaS-miljöer såsom exempelvis Office 365 eller Salesforce.

På vilka sätt är dessa lösningar viktiga för kunden?

– Våra kunder genomgår en digital transformation. De måste sköta sina verksamheter snabbare, bättre och billigare för att vara konkurrenskraftiga. Molnet möjliggör detta, och är både snabbt och skalbart. Det ger alla de fördelar som kunder idag behöver och är huvudanledningen till att många väljer molnet. Självklart måste detta val göras på ett säkert sätt. Det är här Check Point kommer in med vår långa erfarenhet i säkerhetsbranschen och på alla plattformar. Vi började som ett företag med fokus på gateway och brandväggar, men nu finns vi i molnet, mobilen, nätverk, och så vidare.

Var är ni och marknaden för molnsäkerhet om tre år?

– Check Points plats kommer vara samma i framtiden som den har varit fram till idag. Vi är ett säkerhetsföretag och kommer aldrig att syssla med något annat. Vi har alltid varit kända för att utveckla marknadsledande säkerhetslösningar och vi kommer att fortsätta med det, så också i molnmiljöer. Jag ser en tydlig trend att kunder idag inte lyfter in all sin serverlast i det publika molnet. Det är inte så de sparar pengar eller blir effektivare, utan snarare blir de snabbare och sparsammare genom att utnyttja tjänster som finns i molnet, såsom databaser, SaaS eller containrar. Bolag som idag omorganiserar och bygger om sina applikationer, bygger dem på ett nytt sätt för att bli snabbare, konkurrenskraftigare och mer kostnadssmarta. Check Points roll handlar om att hjälpa kunden att vara säker på sin molnresa.

Har du tips till kunder som vill vara säkrare i molnet?

– För det första handlar det om att förstå molnet och varför molnet är där. Varför applikationsutvecklare använder molnet, hur den inbyggda säkerheten fungerar, hur de olika verksamheterna inom bolaget ser på säkerhet och hur de prioriterar. Utvecklarna kanske inte har säkerhet som första prioritet utan för dem är hastighet viktigt. För det andra handlar det om att de som ansvarar för säkerheten på bolaget har fri sikt under molnresans gång och att de får en inblick i vad som än händer i de olika molntjänsterna man använder, oavsett om det är privata eller publika moln. Avsaknad av insyn är idag det huvudsakliga problemet för säkerhetsansvariga. Utan den insynen kan de inte hjälpa till att förbättra säkerheten.

Rekommenderad läsning

stockholm från ovan.jpg
video

Så blir IoT säkert

11 jun 2019 säkerhet

Installera och glöm är ofta devisen när det kommer till IoT och som därmed blir ett stort säkerhetshot. För att IoT ska bli säkert krävs det att trafiken handskas med separata verktyg och att datan övervakas. Det menar Peter Sandkuijl, Head of Security Solutions Engineering EMEA på Check Point.

delfin hoppar i havet.jpg
video

Noll fiske med Check Point

19 jun 2019 säkerhet

Redan för tre år sedan var phishing-attacker det största hotet mot företag och organisationer. Idag är de ännu fler och attackerna är alltmer framgångsrika. Men det finns verktyg som kan stoppa phishing i realtid. Det säger Magnus Sköld, Emerging Tech Security Expert, Scandinavia, Check Point.

tre fia med knuff-pjäser på tre tärningar.jpg
video

Check Points tre trender

25 jun 2019 säkerhet

Kryptokapning, utnyttjande av säkerhetshål, och en mogen cyberbrottsindustri. Det är de tre stora trenderna inom säkerhet som Orli Gan, Head of Product Management på Check Point, identifierar. För att motverka dessa ständiga hot bör plattformsintegrerade säkerhetslösningar vara A och O, och inte minst måste alla digitala system man använder alltid vara uppdaterade. 

folk960640.jpg
video

Den (o)säkra ledningsgruppen

28 maj 2019 säkerhet

Femte generationens cyberattacker blir allt vanligare men företag och organisationer ligger efter både i skydd och att få ledningsgruppen att engagera sig. Om det inte sker riskerar många sin digitala resa. Det menar Åsa Edner och Fredrik Johansson på Check Point.

agent-smith-viruss.jpg

Agent smittar 25 miljoner

18 jul 2019 säkerhet

Under täckmanteln att vara en Google-relaterad applikation misstänks den skadliga koden Agent Smith ha infekterat mobila enheter i bland annat Indien och USA. Attacken påminner om tidigare varianter som Gooligan och CopyCat och sker utan inblandning från användarna.

mobile-960640.jpg

Bestulen via mobilen

18 nov 2019 säkerhet

Secure World sparar betalningsuppgifter till nästan varannan smartphone i världen. Nu har Check Point hackat programmet och fann ett antal sårbarheter hos olika leverantörer. 

två yxor kastade på måltavla i trä.jpg

Hackarnas nya attack

21 apr 2020 säkerhet

Nu stärker cyberkriminella sitt grepp om offren för ransomware. Med hotet om att publicera stulen och känslig information, gör dubbel utpressning en svår situation ännu värre.

försäkringskassan på en husfasad.jpg

Cloud act-bolag ratas

2 dec 2019 säkerhet

Försäkringskassan kommer inte samarbeta med molnleverantörer som omfattas av Cloud Act för lagring av verksamhetskritisk data. Istället är målet en it-drift i statlig regi. Det visar myndighetens vitbok om publika molntjänster i offentlig verksamhet.

Godis Veritas Data
video
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Säker data med Veritas

26 jun 2020 säkerhet

Allt färre företag klassificerar sin data, det finns en ökad oro för kostnader i molnet och kritisk nertid för it ökar. Det visar en ny undersökning från Veritas. För att komma åt problemen krävs mer kontroll av information och ett ökat fokus på säkerhet.