Hotet mot kollektivtrafiken

sjalvkorande-fordon.jpg

Keolis och Rise ska i ett forskningsprojekt utreda vilka tjänster och innovationer som krävs för att lyckas med självkörande fordon i kollektivtrafiken.

– Nya mobilitetslösningar växer fram snabbt och utvecklingen ger nya möjligheter för både företag och samhället i stort. Genom att engagera oss i ett längre doktorandprojekt kommer Keolis att vara bättre rustade för att stödja våra uppdragsgivare och öka nyttan för resenärerna, säger Jan Jansson, International Mobility Developer på Keolis.

I det nya arbetet ska man fokusera på att finna faktorer som lättar upp införandet av autonoma fordon. Mest prioritet kommer ligga på att se varför vissa initiativ lyckas och andra inte.

Projektet har som utgångspunkt att samåkning är en grundbult till att skapa ett fungerande samhälle med självkörande fordon. Ifall vi inte lyckas kan automationen istället komma att öka energiförbrukningen och framkomlighetsproblemen samt minska antalet kollektivtrafikanter.

– Ur forskningssynpunkt kommer detta ge insikt i vilka faktorer som ökar människors vilja att använda delade tjänster och ta till sig digitalisering. Vi kommer också få en detaljerad bild av samåkningstjänster i andra länder och en ökad förståelse för varför Sverige saknar en lyckad sådan, säger Sigma Dolins, doktorand på Rise.

Projektet finansieras av Vinnova och Keolis.

Källa: Keolis

4 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng