Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

voister paper - ibm big data

En smartare it-nyhetssajt

Big data i Region Västerbotten

När sjukvården kretsar kring big data är lagringen en stor utmaning för regionernas it-avdelningar. Lösningen för Region Västerbotten är en datalagringsarkitektur som erbjuder både enkel indexering och grönare it.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 27 juni 2019 it i vården

hpda_regionvasterbotten.jpg

Läs mer om hur du kan hantera enorma datamängder med en IBM-lösning. Ladda ned Voister Paper och läs hur du tar nästa steg.

– Den medicinska utvecklingen i världen leder mot allt mer lagring av data från medicinska tillämpningar. Bara inom digital patologi lagrar vi 1 petabyte, PB, per år och den volymen kommer att öka. Förutom att det produceras allt mer ostrukturerad data som röntgenbilder, cellprover, ultraljud och medicinska filmer, är vi som universitetssjukhus skyldiga att spara all data för forskningen utan bortre tidsgräns, säger Göran Lindmark, infrastrukturarkitekt och it-säkerhetsansvarig på Region Västerbotten, som under våren driftsatt datalagringsarkitekturen HPDA, High Performance Data Architecture, från IBM.

Sjukhus i två regioner

HPDA-plattformen ska användas inom hela Region Västerbotten. Den första server som kopplats till HPDA tillhör avdelningen för Klinisk patologi på Norrlands universitetssjukhus. De har också ansvar också för Region Jämtland Härjedalen patologi.

– De scannar mikroskopglas i flera lager och analyserar odlingar och vävnadsprover, till exempel från cancerprover, i datorn. Det är handlar om tiotusentals prover varje år. Ett annat område som blir allt viktigare är DNA-sekvensering, till exempel för individuell cancerbehandling, och snart ska avdelningen för klinisk genetik in i plattformen. Nu förbereder vi att koppla deras server till HPDA för testkörning, och sedan fortsätter vi med server för server från varje system.

100-tals system

Att Region Västerbotten lägger om lagringen av ostrukturerad data påverkar inte driften av den övriga it-miljön.

– Vi har kvar vår traditionella blockplattform för alla databaser och 100-tals andra system.

Att välja lagring med stor kapacitet är också en fråga om ekonomi och hållbarhet för regionen.

– Att man slipper traditionell backup är en stor fördel med en datalagringsarkitektur som HPDA. Med stora datamängder kan man inte ta traditionell backup på ett smidigt sätt, och vi vill inte betala för 10 PB lagring ytterligare en gång. Lite längre fram planerar vi att lagra äldre data på tejp. Bland annat för att det minskar vår elförbrukning och är ett viktigt led i vårt arbete med grön it. Ekonomin för lagring på tejp är också avsevärt bättre än på till exempel hårddiskar. Systemet stödjer också att man kan lagra data i externa molntjänster, men det är inte aktuellt för oss i dagsläget.

Fördel IBM

Region Västerbotten var sedan tidigare nöjda med samarbetet men det fanns flera starka skäl till att man valde IBM som HPDA-leverantör.

Systemet erbjuder hög prestanda och helautomatiska processer för att flytta och hämta data, samtidigt som det är regelbaserat och inte kräver någon regelrätt systemadministration.

– IBM är i princip ensamma om tejplagring, men ett ännu viktigare skäl är att deras plattform innehåller en produkt som gör det möjligt att på ett enkelt sätt indexera och söka data. Vår plattform lagrar data i olika klasser, där man till exempel kan förutbestämma att efter fem år lagras den klassen på tejp. Behöver vi plocka fram något, till exempel för en forskningsstudie, kan systemet flytta upp informationen till en snabbare klass. Möjligheten att söka data och få visibilitet var viktig för oss.

Hög prestanda

Trots att det är en sådan stor förändring har förberedelserna för HPDA knappt märkts på Region Västerbotten.

– Personal som ansvarar för server och lagring har gått en utbildning i systemadministration men annars har allt varit som vanligt. Från det att systemet blivit driftsatt har det fungerat bra. Systemet erbjuder hög prestanda och helautomatiska processer för att flytta och hämta data, samtidigt som det är regelbaserat och inte kräver någon regelrätt systemadministration.

Hur säkrar ni att lagrad data inte kommer i orätta händer?

– Det krävs inloggning att få tillgång till det som är lagrat, och det reglerar vi på tillämpningsnivå, avslutar Göran Lindmark.

Rekommenderad läsning

daniel forslund liberalerna 960 640.jpg

Daniel Forslund (L) vill reformera Sveriges vård

19 jan 2017 ledarskap

Innovationslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Daniel Forslund (L), brinner starkt för it-frågor vilket han har jobbat med sedan 2004, och nu är han en av de tre nominerade finalisterna till att bli årets digitaliseringsledare. 
– Sverige måste förstå att digitalisering inte är en lyxprodukt utan en kärnverksamhet. Vi kommer framöver inte kunna erbjuda en modern välfärd om vi inte satsar på digitalisering. 

färgade växtceller.jpg

AI på Kalmars sjukhus

18 mar 2019 it i vården

Videosamtal mellan sjukhuspersonal och patienter, ett journalsystem anpassat för plattor och AI-hjälp för att lokalisera avvikelser i avscannade bilder av hudprover. I Region Kalmar län duggar nya it-lösningar inom vården tätt.

cool-tjej-i-rosa.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Så jobbar chattbotten Sally

22 feb 2019 digit

Helsingborgs kommun ligger långt fram när det gäller digitalisering och AI var ett naturligt nästa steg. Men när chattbotten Sally svarar på frågor om vuxenutbildning är det resultatet av en utvecklingsresa olika alla andra. 

glad-tjej-med-hatt-och-kaffe.jpg
voister paper - ibm digitala assistenter

Löfbergs kaffe med bot

29 jan 2019 digit

På sin resa mot framtidens konsumenter tar Löfbergs hjälp av en digital assistent för att bygga starka relationer med en viktig grupp. Målet är att utveckla alla kontaktytor med gruppen unga kaffedrickare.

fin-rod-verktygslada.jpg

Västerbotten väljer AI

9 maj 2019 digit

För att öka kunskaperna hos regionala aktörer om AI och machine learning driver Region Västerbotten projektet Dhis, Data i det hållbara samhället. Förutom att erbjuda praktisk erfarenhet blir detta också grunden för att över tid kunna beställa AI-baserade lösningar till företag och komuner.

tekning i hockey.jpg

Umeå i elitserien

13 maj 2019 digit

Umeå tar ett samlat grepp om digitaliseringen för att på bästa sätt leverera god välfärd, service och tjänster till kommunens invånare, företag och besökare. Nu är Umeå nominerad till utmärkelsen Sveriges digitaliseringskommun.

joggande kvinna sitter i profil framför operahuset i sydney.jpg
video

Kalmars röntgen down under

13 aug 2019 it i vården

Region Kalmar län tar hjälp av australiensiska läkare för att göra bedömningar av digitaliserade röntgenbilder under sena kvällar och nätter. Nästa steg för regionen är att färdigställa en plattform för nya digital funktioner.

finger som knäpper.jpg

Västerås vinner tid

12 nov 2019 digit

Nu arbetar medarbetare på Västerås kommun och Region Västmanland i samma sjukvårdsjournal. De nya satsningen gör att ledtider kortas ordentligt och att patienter får en tryggare vård.

dronare-i-varden.jpg

Vård med 5G

5 feb 2020 digit

Region Västerbotten testar hur 5G kan hjälpa vården där långa avstånd ibland kan skapa svårigheter. Akutinsatser med drönare ska kunna rädda liv och mobil mammografiutrustning ska minska behovet av längre resor.