AI utvecklar Örebro
Med sensorer och digitala tvillingar ska Örebro få en mer hållbar och trygg stadsmiljö. AI.MEE-projektet är ett samarbete mellan Örebro universitet och Alfred Nobel Science Park.
– Genom att förstå hur människor beter sig i en viss miljö kan vi skapa bättre och smartare miljöer redan från början. Det handlar både om miljö och hållbarhet, och om trygghet, säger Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet.
Inom ramarna för AI.MEE-projektet, som drivs av Örebro universitet och Alfred Nobel Science Park, pågår flera projekt som handlar om att skapa digitala tvillingar av stadsmiljöer i Örebro.
Studera i 3D
Begreppet digital tvilling har länge använts inom industrin och innebär att skapa en digital kopia av en verklig miljö där alla detaljer finns med. För en byggnad kan det handla om husväggar, tak och tekniska detaljer som lampor, strömbrytare, vatten- och elledningar. Syftet är att studera den digitala tvillingen i 3D och till exempel kunna kontrollera energiförbrukning eller identifiera fel på distans.
Det ena innebär att hela det nya Kulturkvarteret som håller på att byggas i Örebro avbildas i en digital tvilling. Det är ett omfattande arbete med målet att kunna följa hur människor rör sig i miljön.
Ytterligare dimension
Nu testar forskarna olika lösningar för hur sensorer ska kunna användas i den verkliga byggnaden för att läsa av och mäta till exempel rörelse, buller och ljus som sedan rapporteras till den digitala tvillingen. Nästa steg är att ge den digitala tvillingen ytterligare en dimension genom att använda prediktiv AI.
– Vi kommer att lägga ett lager av prediktiv intelligens över 3D-visualiseringen. Det är en sorts mjukvara som bygger på AI-teknik och det här innebär att man kommer att kunna förutse olika händelser genom byggnadens hela livslängd, säger Amy Loutfi.
Smart Blocks
Ett annat projekt inom AI.MEE handlar om att skapa en digital tvilling av kvarteret runt Hälsans hus i Örebro. Projektet heter Smart Blocks och målet är att bygga upp en digital tvilling av hela kvarteret, där digitala lösningar och AI-teknik används för att skapa en trygg miljö för äldre och personer med funktionsvariationer.
Källa: Örebro universitet
Läs mer om ämnet: