AI för rena hav

fartyg-vatten-ai.jpg

Fujitsus AI-baserade tjänst VFO ska optimera bränsleförbrukningen till havs. Lösningen ska leda till minskade kostnader och mindre miljöpåverkan. 

Varvsindustrins utsläpp av växthusgaser är en av de största, och när kraven på mer miljövänliga drivmedel stärks så ökar även kostnaderna.

Fujitsu och Kongsberg Digital har därför tagit fram den AI-baserade tjänsten Vessel Fuel Optimization, VFO, som ska optimera bränsleförbrukningen i fartygen. Dessa ska både minska miljöpåverkan och sänka utgifterna.

AI:n analyserar exempelvis väderförhållanden, prestanda och beteende, och kommer sedan med förslag på bland annat rutter som är mer energieffektiva. Detta ska förenkla kommunikationen med besättningen och planeringen för framtida uppdrag.

VFO är webbaserat och kan därmed installeras på både yngre och äldre fartyg, utan att några speciella installationer behövs.

– Varvsindustrin står inför ett globalt skifte till nya drivmedel. Det kommer få så omfattande effekter att det kan jämföras med när vi bytte kol mot ånga. Fujitsu Vessel Fuel Optimization är en enkel lösning som kommer leda till minskade bränslekostnader samtidigt som det bidrar till en renare luft och mindre utsläpp av växthusgaser, säger Yves de Beauregard, ansvarig för digitala affärslösningar hos Fujitsu EMEIA.

Källa: Fujitsu

13 juni 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng