Cyberhot i skattetider

papper och penna på gul bakgrund.jpg

För första gången finns banktrojanen Trickbot på den svenska listan över skadlig kod. Som om det inte vore illa nog smög den sig in lagom till att skattedeklarationen skulle lämnas in.

– I april hamnade både Trickbot och Emotet på topp tio-listan över de mest skadliga koderna, vilket är mycket oroande med tanke på att dessa båda botnets inte bara används för att stjäla privata data och inloggningsuppgifter, utan också för att sprida Ryuk ransomware, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.

Ryuk är en skadlig kod som ständigt ändrar form och riktar in sig på databaser och backupservrar, något som kan resultera i krav på lösenbelopp på upp till över en miljon dollar.

Excelfilerna tar över

Den universella banktrojanen Trickbot är populär bland cyberbrottslingar som vill tjäna snabba pengar. Trickbot dök upp i Sverige i april med flera spamkampanjer kopplat till deklarationens sista inlämningsdag.

I USA sågs motsvarande fenomen, där spamkampanjerna spred excelbilagor som laddade ner Trickbot till offrens datorer för att sprida sig över nätverk, samla in bankuppgifter och möjliggöra stöld av skattehandlingar.

16 procent påverkan

I Sverige ligger Trickbot sjua på listan över de mest skadliga koderna. På första plats ligger kryptokaparen Cryptoloot, med en påverkan på över 5 procent av de undersökta verksamheterna globalt. Motsvarande siffra för påverkan på svenska verksamheter är 16 procent.

Jsecoin hamnade på plats två och påverkar verksamheter med 4 procent i världen respektive 6 procent i Sverige.

Topplistan baseras på ThreatCloud World Cyber Threat Map som drivs av Check Point.

Källa: Check Point

 

24 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldsäkerhetFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng