Bosch billiga lufttaxi

flyg-bosch.jpg

Med hjälp av sensorer från Bosch kan vi snart se flygande taxibilar. Flygtester inleds 2020 och autonoma flygtaxis kan bli realitet i våra städer till 2025. 

– De första flygande taxibilarna planeras lyfta i storstäder senast 2023. Bosch planerar att spela en ledande roll när det gäller att forma denna framtida marknad, säger Harald Kröger, vd för Bosch Automotive Electronics.

Nästan i oavsett vilken äldre framtidssiande film man sett så har flygande fordon en plats i stadsbilden. I verkligheten har de dock lyst med sin frånvaro, bland annat på grund av att dagens luftfartsteknologi är för dyr, krånglig och tung.

Lättare och billigare

Men nu kan det vara slut på det. Lösningen kan nämligen vara sensorsystemen som bland annat finns i självkörande bilar. Här arbetar Bosch, verksamma till stor del inom just sensorteknik, på att nu försöka kombinera sensorer för att bygga en universell styrenhet för flygande taxifordon.

Via Bosch sensorer ska man kunna avgöra fordonens position och styra dem med precision och säkerhet. En stor skillnad mot andra existerande system inom flygbranschen ska vara priset, där en lösning kan kosta mellan tio och hundratusentals euro, medan Bosch teknik bara går på en bråkdel av den siffran. Anledningen till detta är att Bosch kan köra sensorer som de redan tillverkat för bilbranschen. De ska också vara små och lätta rent fysiskt för lufttaxi-företagen att implementera i sina fordon.

– Genom vår lösning strävar vi efter att göra den civila luftfarten med flygande taxis överkomlig för ett brett utbud av leverantörer, säger Marcus Parentis, chef för teknikteamet i Bosch som ansvarar för styrenheterna bakom de lätta el-flygmaskinerna.

En miljard resor 2030

Nästa år startar testflygningar av lufttaxis i Los Angeles, Dallas, Singapore och Dubai. 2023 spår man att de första kommersiella resorna kommer att hända och två år senare, 2025, ska de första obemannade taxiflygningarna med kunder ske. 2030 spår Boston Consulting Group att en miljard resor kommer göras.

Källa: Bosch

23 maj 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng