SKL:s molnbesked

pojke sitter med handen mot pannan och skriver svårt prov.jpg

Att sluta använda molntjänster skulle bromsa upp digitaliseringen i offentlig sektor. Därför har SKL:s styrelse fattat ett beslut om att kommuner och landsting måste få tydliga riktlinjer för hur de ska använda internationella molntjänster. 

– Avsaknad av nationell samsyn kring rättsläget skapar otrygghet och kan leda till stora problem för digital samverkan både inom och mellan offentliga aktörer och i förlängningen utmaningar att leverera de tjänster som allmänheten förväntar sig. Det krävs nu åtgärder för att hålla tempot uppe i utvecklingen av ett smartare Sverige, säger Daniel Forslund, ordförande för SKL:s digitaliseringsberedning.

Det handlar i första hand om uppgifter som omfattas av sekretess där det finns behov av en sammanhållen plan för offentliga organisationer, i de fall molntjänsterna ägs av en utländsk aktör. Just nu går nämligen mycket tid åt att reda ut de rättsliga frågetecken kring användningen av molntjänster, vilket i sin tur bromsar upp digitaliseringstakten, enligt SKL.

SKL:s styrelse har nu därför fattat beslut om att ta fram riktlinjer åt sina medlemmar för var staten bör göra för att klargöra de rättsliga oklarheter som råder just nu. Ett sorts åsiktspapper.

Molntjänster fortsatt nödvändiga

SKL rekommenderar sina medlemmar att noga kontrollera och analysera riskerna med att använda sig av sådana här molntjänster för den här typen av uppgifter, samt att minimera riskerna genom ett grundligt säkerhetsarbete.

Det krävs nu åtgärder för att hålla tempot uppe i utvecklingen av ett smartare Sverige.

Daniel Forslund

SKL arbetar nu tillsammans med sina leverantörer att ta fram vägledning och stöd för att hitta en gemensam linje kring vilka uppgifter som kan hanteras i molntjänster.

Att helt överge molntjänster av det här slaget är dock inget som föreslås.

– Marknadsdrivna molntjänster, även sådana med ägarförhållande utomlands, är en nödvändig del av välfärdens digitalisering, men det behövs en nationell samsyn kring rättsläget för bättre ordning och reda, säger Anders Knape, förbundsordförande för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Källa: SKL

15 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng