Satellit skyddar skogen

skog-sveaskog.jpg

Sveaskog vill se ett slut på granbarkborrens förstöring av den svenska skogen. Därför har bolaget börjat använda sig av en intelligent satellitlösning som i realtid visualiserar insekternas framfart.

 Tack vare den nya lösningen kan vi i realtid synliggöra barkborrarnas vägar och varna för nya härdar, och därmed också snabbt hantera drabbad skog och minska spridningen, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog.

Enligt beräkningar från Skogsstyrelsen uppges granbarkborren ha förstört mellan tre och fyra miljoner kubikmeter skog i Sverige under 2018.

Detta vill Sveaskog göra något åt. Den nya lösningen bygger på Geo Satellite Intelligence, en teknik som använder sig av AI, satellitbilder och algoritmer för att ta fram utförliga kartor som visar upp granbarkborrens vägar genom skogen. Det har redan gjorts eller antal tester med positiva resultat.

 Vår Geo Satellite Intelligence-lösning, som många branscher kan ha stor nytta av, har specialanpassats för skogsnäringens barkborreproblem och den ger snabbt järnkoll på de härdar som finns i skogen, säger Mona Holmström, kundansvarig på Sogeti.

Fakta

Det finns ungefär 6 000 arter av barkborrar i världen. Merparten använder träd som värd för sina larver, och olika arter specialiserar sig på olika träd. Granbarkborren är en av de skadligaste insekterna för det svenska skogsbruket. Vid omfattande angrepp kan den döda en stående gran, bland annat därför att den för med sig blånadssvampar som infekterar veden. Granbarkborren svärmar under maj-juni.

23 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng