Internet of humans

Med 50 miljarder uppkopplade saker är det viktigt att vi inte glömmer människorna. Alla måste utrustas med rätt kunskap för att kunna dra sitt strå till säkerhetsstacken. Det menar krominologen och säkerhetsexperten Giuseppe Mastromattei.

– IoH, internet of humans, är ett nytt sätt att tänka. Vi pratar alltför ofta om IoT och IoE, och glömmer ofta bort att tänka på oss människor. När allt kommer omkring drivs ju internet av människor, och människans beteende är viktigt att ta i beaktning när vi ska göra riskbedömningar för de här sakerna, säger Giuseppe Mastromattei, kriminolog och säkerhetsspecialist.

– Vi måste fokusera på människor för att förstå vilka typer av verktyg vi behöver för att skydda vår information. Det är den viktigaste faktorn, den mänskliga brandväggen, och därefter kan vi titta på säkerhetslösningar i själva tekniken.

Hur ska vi jobba med människor?

– Det viktiga är att kommunicera med människor på rätt sätt. Om man har rätt inställning och använder samma språk, och fokuserar på användaren. Mitt tips är att man här ska tänka enligt leanmetoden, där produkten byts ut mot användaren. Fokusera på kunden och börja med att hitta rätt verktyg för honom eller henne och som är lätta att förstå. Då blir det lättare för en användare att följa säkerhetsrutiner och använda rätt teknologi vid rätt tillfälle.

Vi är i samma situation som de som ägde häst var i när bilarna kom till världen.

På vilket sätt kan vi tänka mer säkert?

– Ta till exempel vår användning av sociala medier och alla våra selfies. Ibland kanske vi tar en selfie med en företagsbricka runt halsen med där all möjlig information står om oss. Det skulle kunna vara information som är behjälplig att ha om man vill utföra en attack mot det företaget.

Vilka är de största hoten i framtiden?

– Att vi tappar kontrollen. IoT växer och inom en snar framtid kommer vi att ha uppemot 50 miljarder saker som är uppkopplade runt hela jorden. Det är bra. Jag är inte en person som ogillar ny teknik för ny teknik kan göra både livet och världen bättre. Men vi måste ha kontroll över den, och den stora risken är att vi glömmer bort vad som händer utöver vår egen personliga kontakt med en dator till exempel.

Vad är säkerhet som innovation?

– Att titta på hur världen förändras och ta inspiration från det. Google har som motto att innovation kommer överallt. Alla tillfällen är bra för att inspireras och byta idéer med alla, från akademiker till leverantörer. Att vara lyhörd är en av nycklarna.

Hur ser du på framtiden?

– Jag är trygg. Vi är i samma situation som de som ägde häst var i när bilarna kom till världen. Vi fick bilar, och de har fungerat bra, och jag är övertygad om att ny teknik kommer att bistå oss väl och ge oss en bättre värld. Rädd blir jag om vi tappar kontrollen.

17 april 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng