Första smarta roboten

Genom det nya KPAM-systemet så kan robotar identifiera, plocka upp och hantera föremål som den inte sett tidigare. Detta kan vara till stor hjälp på bland annat fabriker och ses som ett genombrott då robotar tidigare krävt förprogrammering.

Enligt The Robot Report har teknologin gjorts möjlig på grund av att MIT:s forskningsgrupps främsta arbetsmetod var att se på föremål som samlingar av 3D-punkter. Dessa fungerar som en sorts visuella ritningar.

KPAM, Keypoint Affordance Manipulation, kallas systemet som möjliggör att robotar exempelvis kan hänga upp muggar där de ska vara eller lägga upp på skor på hyllor, och detta utan att ha sett muggen eller skorna tidigare.

– Det räcker med en lite större förståelse om föremålet  placeringarna på några få nyckelpunkter – för att göra ett brett utbud av uppgifter möjliga, säger Russ Tedrake, studiens ledande författare.

Tidigare metoder har brister

Tidigare har robotar krävt en del förprogrammering så att de ska kunna känna igen föremålen som de hanterar. Då har de vanligaste metoderna för att plocka upp objekt varit positionsbaserade system, som uppskattar föremålets position och orientering, samt geometribaserade grepp-algoritmer. Dessa kan fungera i många fall men har också vissa nackdelar. Ett system baserat på position har nämligen svårt att lyckas tygla föremål med många olika former och grepp-algoritmer kan vara klumpiga när det gäller att placera föremål.

The Robot Report säger vidare att forskningslaget på MIT härnäst hoppas på att KPAM-systemet ska kunna göra ännu mer generella uppgifter, såsom att torka diskbänken samt plocka i och ur diskmaskinen.

Den nya tekniken tros dock inte bara kunna göra nytta som städhjälp i köket, utan inverkan förmodas bli än större på fabrikerna. Detta beror på att tillverkningsprocessen kan bli effektivare när behovet för förprogrammering minskar. Men teknologin är fortfarande i sin linda så det lär dröja några år innan den integreras i fabriksmaskiner.

Källa: Techradar, MIT 

22 mars 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto MIT CSAIL

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng