Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Förskolans försprång i Dals-Ed

Det är inte helt enkelt att övertyga alla lärare om fördelarna med ett mer digitalt klassrum. I Dals-Eds kommun har förskolan tagit initiativet när det gäller programmering.

Text elisabeth nore Foto fredrik kron, adobestock 26 februari 2019 it i skolan

– Om man tycker om att jobba och bygga relationer, kunna påverka och gillar att det skiftar mellan stort och smått i vardagen så är det riktigt kul att arbeta med digitalisering i en liten kommun, säger Anders Wockatz, digitaliseringsstrateg i Dals-Eds kommun med ungefär 5 000 invånare.

Hur jobbar skolan med programmering?

– Det är ganska svårt att få andra lärare än matte och teknik att tycka att det är intressant och det är många som är rädda för området. Jag skulle säga att förskolan är bäst på det här, de är minst rädda och köper mängder av startpaket och börjar lära barnen programmera med små robotar, att bygga banor och få dem att tänka logiskt.

Hur kommer det sig att förskolan är så på?

– Sedan några år har det blivit allt mer klart för mig att lärare bör lyssna på förskollärare när det gäller programmering. De är mest kreativa, de vågar mest och de härliga, kreativa barnen bidrar nog.

Hur ökar ni andelen behöriga lärare?

– På högstadiet har vi ungefär hälften men på mellanstadiet och i förskolan är andelen högre så totalt ligger vi på ungefär 75 procent. Dalsland är ett landskap där vi gärna samverkar men det råder en tuff konkurrens om att vara den mest attraktiva arbetsgivaren för lärarna. Dals-Ed gör vårt bästa för att erbjuda dem en så kreativ miljö som möjligt.

Vad har Dals-Ed för digitaliseringsfokus nu?

– Det är stort som smått hela tiden. Nu vill vi stödja cheferna att använda verktygen som vi har idag på rätt sätt. Till exempel att hela tiden göra uppföljningar av kvaliteten och inte bara en gång per år. Vi håller också på att bygga om hela vår it-arkitektur. Från att ha bott i ett ganska gammalt skal kliver vi nu in ett mycket mer modernt.

– Vi driver också en rad projekt i socialförvaltningen, som tillsynskameror för de äldre och nya system för larmkedjor. Dels för att kunna dra ner bemanningen på natten men framför allt för att öka kvaliteten så att de äldre känner sig tryggare, avslutar Anders Wockatz.

Rekommenderad läsning

tom gunga i förgrunden med barn på gunga i bakgrunden.jpg
video

När lärare lär lärare

20 mar 2019 it i skolan

På Rydsskolan i Linköping coachar lärare varandra inom nya områden. Arbetssättet ger ny kunskap, bättre undervisning och ökat självförtroende. Att lärare lär lärare är en förutsättning för en relevant undervisning. Det menar Les Foltos, grundare och föreståndare av Peer-Ed.

face trump22.jpg
video

Obligatorisk närvaro

25 jan 2019 it i skolan

Lärare, rektorer och andra som möter barn och elever i jobbet behöver vara på sociala medier. Inte minst för barnens bästa, men också för att ha koll. Det menar Niklas Myhr, professor i socaial medier, som just nu är anlitad av prins Albert i Monaco.

elva bruna ägg och ett vitt i en kartong.jpg
video

Tolv sätt att bli smart

18 feb 2019 it i skolan

Allt från informationssäkerhet till omställningen till industri 4.0. Det är några av områdena där företag känner att de behöver förstärka sin kompetens. För att möta det behovet lanserar Rise tillsammans med Tillväxtverket tolv kurser riktad mot små och stora företag.

tjej står med hvuudet in i en griffeltavla med mattetal.jpg

SKL:s plan till regeringen

18 mar 2019 it i skolan

Idag har regeringen tagit emot SKL:s nationella handlingsplan för digitalisering av skolan. I rapporten finns totalt 18 konkreta initiativ som ska ta tillvara digitaliserings möjligheter.

skolflicka-med-lunchbricka.jpg
video

Smartare skola med sensorer

10 jul 2019 it i skolan

Ofta har digitaliseringsprojekt i skolan fokuserat på effektivare administration. Nu tittar Rise på möjligheter, att via sensorer och IoT, hjälpa skolan att lösa sina kärnuppgifter och samtidigt bidra till ökad hållbarhet.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

två killar sitter på en brygga vid en sjö och tittar i sina telefoner.jpg
video

Mobilen minskar självförtroendet

31 jan 2018 it i skolan

För mycket skärmtid i skolan minskar mjuka färdigheter som empati, självförtroende och ledaregenskaper. Anne Bamford, professor i pedagogik och utvecklingschef för Londons skolförvaltning, varnar också när tryggheten infinner sig. Då är lärarens it-kunskaper inaktuella.

elever sitter självständigt och arbetar med plattor.jpg
video

När eleverna är smartare än läraren

30 jan 2018 it i skolan

Programmering är för många ett nytt ämne på skolschemat. Hur sker utvecklingen i undervisningen och vad gör man för att inte hålla tillbaka de snabba eleverna. Forskaren Linda Mannila och gymnasieläraren Fredrik Johansson ger sina bästa tips.

skola-ungar-dator.jpg

Så utbildas källkritiker

24 jan 2018 it i skolan

Ungdomars förmåga att kritiskt granska text blir allt viktigare i en tid av aldrig sinande information. För lärarna innebär den nya verkligheten utmaningar men framför allt möjligheter visar två studier från Göteborgs universitet.