Alla räknas i Södertälje

sodertalje-i-centrum.jpg

Som ett led i centrumutvecklingen installerar Södertälje nu besöksräknare längs gågatan och vid Stora torget. Målet är att utses till Årets stadskärna om fyra år. 

– Det är viktigt för oss att mäta hur många besökare vi har under olika typer av aktiviteter för att kunna utveckla vårt arbete med centrum, säger Aljoša Lagumdžija, centrumchef i Södertälje.

Längs gågatan och på Stora torget i centrum installeras nu noder som räknar antalet besökare under olika tider på dagen. För att räknas ska besökarna ha wifi-sökningen påslagen i mobilen.

– Tanken med detta är att kunna mäta antalet besökare under året. Framförallt är vi intresserade av att mäta hur många människor som besöker våra olika evenemang och aktiviteter i centrum. Det hjälper oss att planera för vilka evenemang som vi ska fortsätta med eller vilka andra typer av evenemang vi ska satsa på, säger Aljoša Lagumdžija.

Besöksräknaren kommer också att ge information om hur flöden ser ut vilket kommer hjälpa kommunen i arbetet med ombyggnationen av gågatan.

Mer attraktiv kärna

Det är bara statistik över antalet besökare som kommer att sparas. Det kommer alltså inte att samlas in någon ytterligare information kring besökaren. Systemet används redan idag av andra städer.

– Detta är en del i arbetet där Södertälje siktar på att bli Årets stadskärna 2023. Vårt mål är att skapa en ännu mer attraktiv stadskärna. Södertälje stadskärna ska fyllas med liv och rörelse under större delen av dygnet och vara ett självklart och spännande val för handel, företag, boende och för att mötas, säger Robil Haidari, utvecklingsstrateg på Södertälje kommun.

Detta är ett samarbete mellan Södertälje kommun, Centrumföreningen och fastighetsägarna inom samverkansplattormen Södertälje City i samverkan.

Källa: Södertälje kommun 

18 februari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng