Vinnovas smarta städer

flicka-pa-vag-mot-framtiden.jpg

Automatisering och tillgång till nya typer av elfordon har potential att förändra vårt sätt att resa och transportera oss. Nu ska ett brett forskningsprojekt med Sweco och KTH ta fram modeller för multifunktionella gator som möter framtida utmaningar inom digitalisering, urbanisering och klimatförändringar.

– Projektet tillåter oss att vara framtidsspanare och inte styrda av att förhålla oss till dagens regelverk, vilket känns väldigt spännande. Vi kommer att samla all vår breda kunskap, blicka framåt och ta fram riktlinjer för hur vi ska planera framtidens gator. Det handlar bland annat om hur gatorna bör utformas för att vara digitala och smarta, men samtidigt kunna hantera framtida klimatförändringar, säger Louise Bergström, projektledare på Sweco som tillsammans med KTH, Chalmers, VTI, Spacescape och White ska ta fram riktlinjer för framtidens smarta gator i ett nytt forskningsprojekt.

Projektet tillåter oss att vara framtidsspanare och inte styrda av att förhålla oss till dagens regelverk.

Louise Bergström, projektledare på sweco

Nya krav på infrastruktur

Våra städer består till 20-30 procent av gator och dessa måste förvaltas och utvecklas för att möta framtiden. Digitaliseringen skapar möjligheter för autonoma och elektrifierade transporter av gods och människor samtidigt som elektrifieringen av fordon ställer nya krav på elnätets infrastruktur och segregationen måste minska. Allt detta påverkar stadens gator och kräver nya smarta lösningar, skriver Sweco i ett pressmeddelande.

Swecos uppdrag omfattar att sammanställa kunskap och erfarenheter om olika gatutypers mångfunktionalitet och tekniska ramverk för transport, energi, ICT, VA, dagvatten, ekosystemtjänster, stadsliv, drift och underhåll, med fokus på nybyggda eller nyligen ombyggda gator.

Forskningsprojektet kommer att pågå under tre år och finansieras av Vinnova.

7 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT