SJ i tid med 3D

x3000-pa-vag.jpg

SJ satsar stort på tillverkning av reservdelar med hjälp av 3D-printing. Tekniken förenklar produktionen som ger billigare reservdelar med högre kvalitet. Satsningen är en viktig del i det digitaliseringsprogram som SJ genomför för att erbjuda högre punktlighet.

– 3D-printing revolutionerar vårt sätt att ta fram reservdelar genom att processen blir förenklad och mer flexibel. Det gäller i synnerhet reservdelar som inte längre finns på marknaden, som är väldigt kostsamma att ersätta. Det här konceptet har en enorm besparingspotential ur flera perspektiv. Ledtider, lagerhållning, logistik och administration effektiviseras också, säger Anders Gustafsson, chef för stora projekt på SJs division Fordon, i ett pressmeddelande.

Ingen risk för säkerheten

De första 3D-printade reservdelarna hos SJ är en vidareutvecklad hållare för toalettrullar i plast till SJ 3000-tågen, toalettlås i metall till personvagnar samt skyddskåpor till eluttag och ventilationslock.

Tekniken innebär också möjligheter att vidareutveckla utformningen av reservdelar och printa ut nya efter behov. I första skedet har SJ börjat printa reservdelar som inte påverkar säkerheten och som är begränsade i storlek och vikt. Men framöver ser Anders Gustafsson fler möjligheter.

– Vi kommer successivt att tillverka allt fler reservdelar med hjälp av 3D-printing. Med ett effektivare underhåll får vi robustare tåg, högre punktlighet och nöjdare kunder. Det här är bara början.

SJ ingår också i ett internationellt nätverk av ledande digitala storföretag där erfarenhetsutbyte driver på utvecklingen av 3D-printing.

29 januari 2019Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto stefan nilsson

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng